Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 01. 20:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Mit üzen, ha megkívánjuk?

Mit üzen, ha megkívánjuk?

Éhesek vagyunk? Vagy csak ennénk valamit? Esetleg egy bizonyos finomság után sóvárgunk? Járjunk utána, hogy mit üzen a testünk!

Így jelez a testünk!
Éhesek vagyunk? Vagy csak ennénk valamit? Esetleg egy bizonyos finomság után sóvárgunk? Járjunk utána, hogy mit üzen a testünk!

Ha csak éhesek vagyunk
Ha azt érezzük, hogy legszívesebben felfalnánk mindent, amit a hűtőben találunk, akkor minden bizonnyal tápanyaghiányunk van. Ilyenkor szinte minden nagyon jólesik nekünk, ezért törekedjünk arra, hogy egészséges, rostban és vitaminban gazdag finomságokkal pakoljuk meg a tányérunkat, kerüljük a túl sok szénhidrátot.

Jégre vágyom!
VASHIÁNY
Ha azon kapjuk magunkat, hogy hideg időben is extra jéggel kérjük az italunkat, akkor megeshet, hogy vashiányosak, vérszegények vagyunk. Ennek okát még az orvosok sem tudják biztosan, de úgy vélik, hogy a jég csillapítja a betegség egyik jellegzetes tünetét, az égő érzéssel járó szájüregi gyulladást. Ha azt is észrevesszük magunkon, hogy fáradtsággal és energiahiánnyal is küzdünk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz! Együnk minél több vörös húst, teljes kiőrlésű kenyeret, fügét, spenótot és lencsét.

Csokit ide!
MAGNÉZIUMHIÁNY
Amikor csokiról ábrándozunk, akkor az jut eszünkbe, hogy azért, mert az elősegíti a boldogságért felelős hormon termelését a szervezetünkben. Pedig nem csak ez lehet az oka. A csokiban ugyanis rengeteg magnézium van, ami szükséges a bőrünk, a hajunk szépségéhez, és elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyebben viseljük a stresszt, elősegíti az ideg- és izomműködést, emellett részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere működésében. Nőként több olyan időszak is van az életünkben, amikor megnő a szervezetünk magnéziumigénye. A terhesség, szoptatás, fogyókúra és menstruációs görcsök idején érdemes a magnézium pótlására odafigyelnünk.

Mindegy, csak jó sok cukorral!
KRÓMHIÁNY
Már azt érezzük, hogy akár egy kockacukrot is elszopogatnánk, de leginkább egy zacskó savanyú cukorka tenne minket boldoggá? Ez esetben elképzelhető, hogy krómhiányosak vagyunk. Ez az ásványi anyag könnyíti meg, hogy a sejtjeink hasznosítsák a vérben lévő glükózt. Cukorbetegek bevonásával készült kutatások pedig bizonyítják, hogy a rendszeres krómpótlás megóvja az érintetteket a szélsőséges vércukorszint-ingadozástól. Cukor helyett együnk inkább több májat, vesét, marhahúst, csirkét, sárgarépát, burgonyát, brokkolit, spárgát, teljes kiőrlésű gabonát és tojást!

Sajtos is van?
KALCIUM HIÁNY
Bármit megeszünk, csak jó sok sajt legyen hozzá? Alighanem a csontépítő kalciumot hiányolja a szervezetünk. Ez az ásványi anyag szükséges még az idegrendszer és az izmok működéséhez is. A különböző sajtok mellé együnk joghurtot, mandulát, brokkolit és lazacot is.

Húst hússal
CINKHIÁNY
Egy jó nagy darab szaftos husiról álmodozunk, amit otthon finoman fűszerezve megsütünk? Ennek oka lehet a vas vagy a cink hiánya, mivel egyre kevesebb vörös húst fogyasztunk, inkább a fehér húsokat részesítjük előnyben. A cinkre pedig nagy szükségünk van az immunrendszerünk működéséhez, de a hajunk, körmünk és bőrünk szépségéhez is hozzájárul.

Irány a pékség!
AMINOSAVHIÁNY
Ha képtelenek vagyunk ellenállni a péksütemények illatának, akkor kevés a szervezetünkben az aminosav. Ennek hiányában állandóan rosszkedvűek vagyunk, és éjjel nem tudunk aludni. Nos, a péksüteményekben ugyan nincs aminosav, de a vércukorszint megemelésével elérhető, hogy több aminosav szívódjon fel az agyban. Együnk pulykát, tojást, kesudiót, diót, banánt és kevésbé találjuk majd ellenállhatatlannak a friss kifli illatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM