Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Október 31. 14:20, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Mit tehet az ember, ha festőnek születik?

Mit tehet az ember, ha festőnek születik?

...mondta Szabó Ildikó képzőművész, a Móra Ferenc Gimnázium tanára Lukács Ferenc október 27-én megnyitott Ez van című kiállításának megnyitóján.

S, hogy miért épp Szabó Ildikó állt a népes számban megjelent publikum elé, hogy elemezze a tárlat képeit és beszéljen annak alkotójáról? „A közös bölcső” jogán – mondta Ildikó, akivel azon túl, hogy egy iskolába jártak, még ráadásul maradtak is mindketten választott hivatásuk, a művészet mellett.

Fecó 25 éve van a pályán, mint festő. Műveinek stílusa az absztrakt expresszionizmus 100 éves múltra tekint vissza. Ez a stílus akkor kezdődött, amikor a festők szakítottak a látványelvű festészettel, és úgy gondolták, hogy nem maga a képi ábrázolás a fontos, hanem az, hogy érzelmeket váltson ki.

Lukács Ferenc expresszív erejű képei között járva nem egy könnyed kikapcsolódást ígérő utazásra indulunk. Inkább Dante és Vergilius nyomában leereszkedünk az alsó világba. Tudatunk mélyére kell hatolnunk, hogy megértsük ezeket a műveket. Meg kell teremtenünk magunkban a csendet, hogy valóban meg be tudjuk fogadni azokat az alkotásokat, melyeket a művész az utóbbi 3 hónapban festett, Édesapjának halálát követően – mondta a tárlaton megjelent alkotások magyarázataként Fecó művésztársa Szabó Ildikó.

A november 22-ig látogatható kiállítás megnyitóját Majoros Tóth Judit és Zoltán Zoltán színesítette gitárzene kíséretében előadott fülbemászó dalokkal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.