Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Június 20. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Mit tanulj, hogy legyen állásod?

Mit tanulj, hogy legyen állásod?

Tini korban sokat ábrándozunk arról, hogy milyen szférában fogunk dolgozni felnőtt korunkban.

Tini korban sokat ábrándozunk arról, hogy milyen szférában fogunk dolgozni felnőtt korunkban. Vannak szakmák, amik izgalmasnak és érdekesnek tűnnek a TV vagy más média hatására, de előfordulhat, hogy lekornyasztanak bennünket azzal a kérdéssel, hogy: „Rendben van fiam, de hogy fogsz ebből megélni?” Nem beszélve arról, hogy évek múltán, mikor a csekkeket és fizetni valókat rendezgeted előfordulhat, hogy megbánod a választásod a szakmádat illetőleg.
Hogy mire van ma leginkább kereslet, illetve hol lehet nagyobb eséllyel normális pénzt keresni, azt legtisztábban talán akkor fogjuk meglátni, ha átböngésszük az álláshirdetéseket.
A legnagyobb magyar álláskereső portálok állásajánlatait tekintve jutottunk el az alábbi összegzésre.

1.
Gyártási/termelési szektor, mérnökök

Gépész- és villamosmérnökökből nem tud annyit termelni a magyar felsőoktatás, amennyire ne lenne igény. Azért a többi mérnöki diplomásnak sincs miért szomorkodnia: egy ilyen szakmával nehéz hosszú ideig munka nélkül maradni.

2.
Informatika és telekommunikáció

Egy informatikus-mérnök diplomával garantáltan kinyílik az ember előtt a világ, és ha tehetséges, akkor külföldön is rövid időn belül találhat munkát. Programozókra és helpdesk-dolgozókra viszont itthon is akkora igény van, hogy nem kell külföldre utazni munkáért.

3.
Értékesítés és kereskedelem

Az álláshirdetések szinte 1/3-át a területi képviselőket és értékesítőket kereső hirdetések teszik ki, így ezek azok a pozíciók, ahol a jogosítvány, a jó kommunikációs készség és a saját autó olykor többet ér egy diplománál is. Elég tipikus, hogy nincs alapfizetés, vagy igen alacsony, és innen csak a jutalékaiban bízhat az ember, az viszont elég területfüggő. A bolti kereskedők és boltvezetők is ide sorolhatók, és bizton állíthatjuk, ezekre a szakmákra mindig szükség lesz.

4.
Pénzügyi és számviteli terület

Könyvelőként munkát kapni még a válság idején sem óriási ördöngösség. Noha unalmas a meló, de ez a terület garantáltan sokáig fog virágozni, és az ügyesebbje még jól is kereshet vele.

5.
Szakmunkások

Közülük is leginkább a villanyszerelők, gépkezelők, esztergályosok, műszerészek és autószerelők presztízse nagy, mivel - az álláshirdetések száma szerint - rájuk van a legnagyobb szükség. Egyúttal megemlíthetjük a targoncavezetőket is, akikre szintén van kereslet.

6.
Ügyfélszolgálat

Diploma jellemzően nem szükségeltetik a területhez, de nyelvtudás annál inkább, mivel a nyugati multicégek a telefonos ügyfélszolgálataikat és helpdeskjeiket előszeretettel költöztetik olyan, keletebbre lévő országokba, ahol olcsó a munkaerő. Például hozzánk.

7.
Szállítás és logisztika

Raktárosok, szállítmányozók, beszerzők, sőt még a teherautó-sofőrök tartoznak ebbe a kategóriába. Az álláshirdetők előtérbe helyezik a logisztikai menedzsmentben jártas diplomásokat, de egyéb gazdasági szakokkal a tarsolyunkban is megcélozhatjuk e területet.

8.
Adminisztráció és asszisztencia

A legtöbb cégnél az ide tartozó állások nem igényelnek diplomát, de az adott cég profiljától függően bárkit érhetnek meglepetések.

9.
HR/Munkaügy

Ez tipikusan az a szakma, ahol mindenki kiélheti magát, ha szeret mások sorsáról dönteni. Nem árt tudni, hogy baj esetén egy multi gyakran a HR-esektől szabadul meg először. Megnyugtatásként viszont elmondjuk, hogy bérszámfejtőkre, fejvadászokra és klasszikus HR-esekre mindig szükség lesz. Szakirányú diplomával rendelkezők itt is előnyben vannak!

10.
Bank/biztosítás/menedzsment/tőzsde

Az alacsonyabb pozíciók megcélozhatók diploma nélkül is, de feljebb jellemzően közgazdászoknak áll a világ kockázatelemzőtől a hiteltanácsadóig. Ha azt akarjuk, hogy a gyereket mindenki utálja a sok pénze miatt, válasszuk neki ezt a területet, vagy győzzük meg, hogy válassza ki magának! Az összképet kicsit árnyalja, hogy a szakmában rengeteg biztosítási ügyintézőt keresnek, ami sokszor ügynökösködést takar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.