Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Január 25. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Mit tanulj, hogy legyen állásod?

Mit tanulj, hogy legyen állásod?

Tini korban sokat ábrándozunk arról, hogy milyen szférában fogunk dolgozni felnőtt korunkban. Vannak szakmák, amik izgalmasnak és érdekesnek tűnnek a TV vagy más média hatására

Tini korban sokat ábrándozunk arról, hogy milyen szférában fogunk dolgozni felnőtt korunkban. Vannak szakmák, amik izgalmasnak és érdekesnek tűnnek a TV vagy más média hatására, de előfordulhat, hogy lekornyasztanak bennünket azzal a kérdéssel, hogy: „Rendben van fiam, de hogy fogsz ebből megélni?” Nem beszélve arról, hogy évek múltán, mikor a csekkeket és fizetni valókat rendezgeted előfordulhat, hogy megbánod a választásod a szakmádat illetőleg.
Hogy mire van ma leginkább kereslet, illetve hol lehet nagyobb eséllyel normális pénzt keresni, azt legtisztábban talán akkor fogjuk meglátni, ha átböngésszük az álláshirdetéseket.
A legnagyobb magyar álláskereső portálok állásajánlatait tekintve jutottunk el az alábbi összegzésre.

1. Gyártási/termelési szektor, mérnökök
Gépész- és villamosmérnökökből nem tud annyit termelni a magyar felsőoktatás, amennyire ne lenne igény. Azért a többi mérnöki diplomásnak sincs miért szomorkodnia: egy ilyen szakmával nehéz hosszú ideig munka nélkül maradni.

2. Informatika és telekommunikáció
Egy informatikus-mérnök diplomával garantáltan kinyílik az ember előtt a világ, és ha tehetséges, akkor külföldön is rövid időn belül találhat munkát. Programozókra és helpdesk-dolgozókra viszont itthon is akkora igény van, hogy nem kell külföldre utazni munkáért.

3. Értékesítés és kereskedelem
Az álláshirdetések szinte 1/3-át a területi képviselőket és értékesítőket kereső hirdetések teszik ki, így ezek azok a pozíciók, ahol a jogosítvány, a jó kommunikációs készség és a saját autó olykor többet ér egy diplománál is. Elég tipikus, hogy nincs alapfizetés, vagy igen alacsony, és innen csak a jutalékaiban bízhat az ember, az viszont elég területfüggő. A bolti kereskedők és boltvezetők is ide sorolhatók, és bizton állíthatjuk, ezekre a szakmákra mindig szükség lesz.

4. Pénzügyi és számviteli terület
Könyvelőként munkát kapni még a válság idején sem óriási ördöngösség. Noha unalmas a meló, de ez a terület garantáltan sokáig fog virágozni, és az ügyesebbje még jól is kereshet vele.

5. Szakmunkások
Közülük is leginkább a villanyszerelők, gépkezelők, esztergályosok, műszerészek és autószerelők presztízse nagy, mivel - az álláshirdetések száma szerint - rájuk van a legnagyobb szükség. Egyúttal megemlíthetjük a targoncavezetőket is, akikre szintén van kereslet.

6. Ügyfélszolgálat
Diploma jellemzően nem szükségeltetik a területhez, de nyelvtudás annál inkább, mivel a nyugati multicégek a telefonos ügyfélszolgálataikat és helpdeskjeiket előszeretettel költöztetik olyan, keletebbre lévő országokba, ahol olcsó a munkaerő. Például hozzánk.

7. Szállítás és logisztika
Raktárosok, szállítmányozók, beszerzők, sőt még a teherautó-sofőrök tartoznak ebbe a kategóriába. Az álláshirdetők előtérbe helyezik a logisztikai menedzsmentben jártas diplomásokat, de egyéb gazdasági szakokkal a tarsolyunkban is megcélozhatjuk e területet.

8. Adminisztráció és asszisztencia
A legtöbb cégnél az ide tartozó állások nem igényelnek diplomát, de az adott cég profiljától függően bárkit érhetnek meglepetések.

9. HR/Munkaügy
Ez tipikusan az a szakma, ahol mindenki kiélheti magát, ha szeret mások sorsáról dönteni. Nem árt tudni, hogy baj esetén egy multi gyakran a HR-esektől szabadul meg először. Megnyugtatásként viszont elmondjuk, hogy bérszámfejtőkre, fejvadászokra és klasszikus HR-esekre mindig szükség lesz. Szakirányú diplomával rendelkezők itt is előnyben vannak!

10. Bank/biztosítás/menedzsment/tőzsde
Az alacsonyabb pozíciók megcélozhatók diploma nélkül is, de feljebb jellemzően közgazdászoknak áll a világ kockázatelemzőtől a hiteltanácsadóig. Ha azt akarjuk, hogy a gyereket mindenki utálja a sok pénze miatt, válasszuk neki ezt a területet, vagy győzzük meg, hogy válassza ki magának! Az összképet kicsit árnyalja, hogy a szakmában rengeteg biztosítási ügyintézőt keresnek, ami sokszor ügynökösködést takar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.