Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Április 17. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: webbeteg.com

Mit mutat a panoráma röntgen?

Mit mutat a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos azokról az esetekről beszélt, amelyeknél ez a képalkotó eljárás óriási segítséget jelent.

Nem helyettesíthető mással
A hagyományos kis fogászati röntgen gépek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért semmiképpen sem válthatják ki a panoráma röntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képes megmutatni. Ez pedig nemcsak a komplexitás miatt fontos, de szinte nélkülözhetetlen, ha szájsebészeti beavatkozásról, fogszabályozásról, fogimplantációról vagy akár góckutatásról van szó.

Ugyanakkor az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panoráma röntgennel készült képnek, hiszen így könnyebben feltárható sok probléma forrása. Így természetesen gyorsabban és könnyebben felállítható a diagnózis is. Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is.

A fogínyvérzés okára is fény derülhet egy-egy panoráma kép alapján, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás, a ciszták és a gyulladásos gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ezt a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot.
Hasonlóan nagy támpontot jelent az így készített felvétel a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, és akár a ki nem nőtt fogak is.

Segítség orvosnak, páciensnek is
Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panoráma röntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek.

Külön segítség nekünk, orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, ráadásul így a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv. - mondja Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos. - Az ilyen módszerrel korán felismert elváltozások pedig természetesen sokkal eredményesebben gyógyíthatók, mint a későn felfedezett problémák.

Nagyon fontos előnye a panoráma röntgennek, hogy a rákszűrésnek is kitűnő eszközeként szolgál, hiszen jól láthatóak a felvételen a kóros, nem odaillő képletek. Aki tehát komolyan veszi a száj állapotát, vagy a kezeléséhez szükséges egy pontos, jó minőségű felvétel, fogorvosa tanácsára mindenképpen válassza a képalkotásnak ezt a megbízható módszerét!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.