Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 23. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Mit mond az orvos az 1-es típusú cukorbetegnek?

Mit mond az orvos az 1-es típusú cukorbetegnek?

A napi többszöri inzulin-injekció, illetve a rendszeres kontrollvizsgálatok miatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő életét végigkíséri saját gyógykezelése. Hogyan készítse fel erre betegét a háziorvos?

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Két nagy típusából az első számúra az inzulin hiánya jellemző, amelynek oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Maga az immunrendszer pusztítja el őket valamiféle - még nem teljesen ismert - zavar miatt, ezért a cukorbetegség ezen válfaja autoimmun betegségnek tekinthető. A kialakult inzulinhiány miatt a sejtek nem képesek felszívni a vér szőlőcukor-tartalmát, "éhezni" kezdenek, pótlásukról rendszeresen a betegnek kell gondoskodnia. Háziorvost kérdeztünk, milyen hasznos tanácsokat adhat a páciensének ilyen esetben.

Nehéz rendszeressé tenni a vizsgálatokat
"A magas vércukorszint számos szövődménnyel jár, a helyes kezelés mellett ezért kiemelten fontos a rendszeres kontroll is, a betegeket legalább háromhavonta visszahívják ellenőrzésre" - mondta el dr. Kocsis Erika háziorvos szakorvos-jelölt. Elsősorban a laborvizsgálatok során derülhet fény arra, hogy a vércukorérték meghaladja az egészséges mértéket, ekkor további vizsgálatok szükségesek. Amennyiben éhgyomorral ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb, úgy bizonyítottan cukorbeteg a páciens.

A háziorvos kiemelte: az 1-es típusú cukorbetegség esetén nincs inzulintermelés, így az a szervezetben állandó pótlásra szorul. Ha a glukóz felhalmozódik a véráramban, kialakul a hiperglikémia, ami először fáradtságban, szomjúságérzetben, acetonos leheletben mutatkozik meg, kezeletlenül azonban a beteg kómába eshet, vagy akár meg is halhat. Hogy normálisan működjön a szervezetük, az 1-es típusú cukorbetegeknek naponta többször inzulin-injekciót kell beadni saját magának. A kezelés innentől végigkíséri majd a mindennapjait, ezért nagyon fontos, hogy az orvos kellő időt szánjon a tájékoztatásra.

"Fontos, hogy a beteggel megfelelő körülmények között tudjunk beszélni, nem a folyosón, hanem bent a rendelőben. Időt kell szánni rá, hogy kitérjünk a betegség lehetséges következményeire, és az állandó kezelés fontosságára egyaránt" - emelte ki Kocsis Erika. A háziorvos szerint elsősorban a ritkán betegeskedőknek okoz nagy megterhelést, hogy állapotukat ezután állandóan követni kell, a rendszeres orvoslátogatást sokan nehezen tudják beilleszteni az életvitelükbe.

Ráadásul a diabetológia szakrendelésen túl számos egyéb szűrővizsgálaton is részt kell venni a páciensnek - például szemészeti és kardiológiai vizsgálat, illetve idővel ideggyógyászat - hogy ott felmérhessék szervezetük általános állapotát a magas cukorszint miatt. A rendszeres kontrollvizsgálatok során az orvos is képet kaphat arról, hogy milyen a betegnél a compliance, magyarán mennyire tartja be a diétát, végez-e rendszeres testmozgást. Ebből a szempontból igen széles a paletta, sok beteg állandó inzulinrezisztenciát mutat annak ellenére, hogy szigorúan betartja az orvos által előírtakat, ők a tartósan magas vércukorszint miatt veszélyeztetettek a szövődményekre.

Alapvetően mindkét cukorbetegséggel élők csökkent immunitásúak, ezért javasolni kell számukra az időszakos védőoltások felvételét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.