Városlista
2022. szeptember 25, vasárnap - Eufrozina

Hírek

2013. Augusztus 15. 15:04, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV

Mit érdemes tudni, ha az Elektronikus Árverési Felületen vásárolunk?

Mit érdemes tudni, ha az Elektronikus Árverési Felületen vásárolunk?

Az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) olyan virtuális árverési csarnok, ahol a NAV végrehajtási eljárása során lefoglalt ingó- és ingatlan vagyontárgyakat értékesíti.

Az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) olyan virtuális árverési csarnok, ahol a NAV végrehajtási eljárása során lefoglalt ingó- és ingatlan vagyontárgyakat értékesíti. Az ”árverési hiénák” kiszűrése érdekében a résztvevők anonim módon licitálnak, adataikat csak a NAV láthatja.

Csak olyan nagykorú magánszemélyek licitálhatnak, akik regisztráltak az Ügyfélkapun, és a https://arveres.nav.gov.hu oldalon elfogadták az árverezés szabályzatát. Az árverés a kezdő naptól számított 3. nap 21. órájáig tart, üzemzavar esetén ez meghosszabbodhat. Az érvényes licit legkisebb összege 5000 Ft, amely a kikiáltási ár függvényében sávosan növekszik, legmagasabb összege pedig (10 millió forintnál nagyobb kikiáltási ár esetén) 100.000 Ft. Érvényes árverési ajánlatnak az árverés záró időpontjáig beérkezett, ingó esetén a becsérték legalább 50 %-át elérő 5 legmagasabb ajánlat, ingatlan esetén a becsérték 65%-át, lakóingatlan esetében a becsérték 75%-át elérő legmagasabb ajánlat számít.
Az árverés nyertesét a NAV e-mailben értesíti. A nyertes az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles megjelenni az árverést lebonyolító adóhivatalnál és a vételárat kifizetni vagy igazolni a kifizetést. A licitáló az ajánlatához kötve van. Ha a nyertes meggondolja magát és nem hajlandó fizetni, ingatlan esetén a NAV határozattal fizetésre kötelezheti. Ingó vagyontárgy esetében pedig a második legmagasabb összeget kínáló szerzi meg az adott vagyontárgyat, ugyanakkor a nem fizető nyertest a NAV határozattal kötelezheti a vételár-különbözet megfizetésére.
A NAV minden esetben lehetőséget biztosít arra, hogy az árverés megkezdése előtt, főként nagyobb értékű árverési tételek esetén az érdeklődők megtekinthessék a vagyontárgyakat. Az árveréskor szerzett tulajdon nem szerződésen, hanem hatósági aktuson alapul, így nem vonatkoznak rá a Polgári Törvénykönyvnek a szerződés megtámadhatóságára vonatkozó szabályai. A NAV nem lesz az árverezendő vagyontárgy tulajdonosa, ezért nem vonatkoznak rá a szerződésen alapuló kellékszavatossági szabályok sem. Továbbá a vagyontárgy ún. rejtett hibájáért sem felel, csak a látható hibákért, de ezekért is kizárólag abban az esetben, ha az Elektronikus Árverési Felületen elhelyezett fényképeken ez nem látszik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 25. 08:46, vasárnap | Helyi

Jókedvű sokadalom gyűlt össze a Malom alatt

Szeptember 24-én (szombaton) délután ismét megrendezésre került a Kiskun Múzeum udvarán a Malom alatti sokadalom elnevezésű, régmúlt idők hagyományait népszerűsítő családi program.

2022. Szeptember 24. 20:34, szombat | Helyi

Két autó ütközött az 5-ös főúton

A tűzoltók Városföld térségében, a Kiskunfélegyháza felé vezető szakaszon végzik a mentést.

2022. Szeptember 24. 08:45, szombat | Helyi

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 23. 11:32, péntek | Helyi

Gólyaavatót tartottak a Mezgében

Mint ahogy minden évben, idén is át kellett esniük a „tűzkeresztségen” a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium elsős diákjainak.