Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Március 03. 12:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mit ér a perben az autós kamera?

Mit ér a perben az autós kamera?

A forgalmat figyelő fedélzeti kamerákat egyre több országban egyre több autós használja, hogy megvédje igazát, akár a bíróság előtt is.

A forgalmat figyelő fedélzeti kamerákat egyre több országban egyre több autós használja, hogy megvédje igazát, akár a bíróság előtt is. Bár az ilyen eszközök használata személyiségi jogi kérdéseket is felvethet, Magyarországon nincs tiltó jogszabály, azaz saját felelősségre mindenki beszerelheti ezeket a berendezéseket. A felvételek nyilvános megosztása azonban kockázatos lehet, ha ugyanis a videón személyes adatok is vannak, a felvétel készítője perelhető.

Hangyási István, a Mabisz kárrendezési bizottságának elnöke, jogász szerint élesen ketté kell választani, a felvétel készítését és annak felhasználását. Ausztriában például már egy ilyen forgalomfigyelő kamera felszerelése is bűncselekmény, és az első esetben 10 ezer, a másodszor 20 ezer euró a büntetés. Magyarországon a külső forgalmat rögzítő kamera felszerelését semmi nem tiltja, a nagy kérdés a felvételek felhasználása. Ha ugyanis valaki megosztja ezeket a felvételeket a videomegosztó portálokon, jogszerűen csak az információs törvény szem előtt tartásával teheti ezt meg, a felvétel így nem tartalmazhat személyiségi adatokat, nem lehetnek felismerhetőek az arcok, a rendszámok.

Magyarországon ezek a felvételek a kárrendezés, de akár egy polgári per során is felhasználhatók, de csak korlátozással. Ha ugyanis a másik fél nem járult hozzá a felvétel elkészítéséhez, pert indíthat, és a felvétel készítője az új Ptk. szerint sérelemdíjra kötelezhető, úgy, hogy még azt sem kell bizonyítani, mekkora sérelem érte pontosan a felperest. Van ugyanakkor egy olyan legfelsőbb bírósági döntés is – hívta fel a figyelmet a szakember -, amely szerint nem lehet hangfelvétel felhasználását visszaélésnek tekinteni, ha az a felhasználóval szemben elkövetett jogsértéssel kapcsolatos bizonyítás érdekében történik, azaz nem bújhat el valaki személyiségi jogai mögé, ha ezzel bűncselekményt leplez el.

Ez a gyakorlat akár biztosítási ügyekben is működhet, a kárrendezés, illetve egy bírósági vitában is szabad mérlegelés van, és a szakértő, a bíró dönthet úgy, hogy felhasználja ezeket a felvételeket. Oroszországban például, ahol igen alacsony a vezetési kultúra, a viták bevált elrendezése, hogy a kamerák készítette felvétel dönt, nálunk azonban még inkább a térfigyelő kamerák felvételei lehetnek bizonyító erejűek - mondta el a 180 percben a Mabisz kárrendezési bizottságának elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére