Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 18. 17:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Mit árul el személyiségünkről a Facebook?

Mit árul el személyiségünkről a Facebook?

Ahányan vagyunk, annyifélét posztolunk a legnagyobb közösségi oldalon. Ugye önnek is van olyan ismerőse, aki elárasztja az üzenőfalát a gyerekeiről, illetve a kutyáiról készült fotóival?

Ahányan vagyunk, annyifélét posztolunk a legnagyobb közösségi oldalon. Ugye önnek is van olyan ismerőse, aki elárasztja az üzenőfalát a gyerekeiről, illetve a kutyáiról készült fotóival? Mellettük ott vannak az állandóan kifakadó ismerőseink, akiket éppen az időjárás, a forgalom vagy a kollégák idegesítenek, és persze a cuki állatos videókat posztolókról sem szabad megfeledkezni. Egy friss kutatás megmutatta, Facebook-posztjaink alapján milyen személyiségek vagyunk.

Egy friss kutatás megvizsgálta, milyen személyiségtípusok rajzolódnak ki a Facebookon posztolt tartalmak alapján. Az 555 Facebook felhasználó részvételével készült kutatásban megosztásaikból és hozzászólásaikból kiindulva brit pszichológusok 5 személyiségtípusba sorolták az embereket. Ha most végignéz a Facebook-üzenőfalán, eldöntheti, ön melyik csoportba tartozik.

A személyiségtípusokat az alapján állították föl, hogy a leggyakoribb 20 Facebookon megosztott tartalom közül ki mennyit és milyen rendszerességgel posztolt. A kategóriák meghatározásában figyelték például a politikai, a tudományos és a kulturális hírek gyakoriságát, az étrenddel és a sportteljesítménnyel kapcsolatos állapotfrissítéseket, a személyes és utazással kapcsolatos fotók előfordulását, a magánéletről és a párkapcsolatról megosztott információkat, a versek, a dalok és az idézetek sűrűségét.

A pszichológusok mindemellett arról is megkérdezték a kutatás résztvevőit, hogy miért használják a Facebookot. Azért, mert figyelemre vágynak, az önkifejezés, illetve a kapcsolattartás eszköze számukra, vagy információforrásként fogják föl? A kérdések között szerepelt az is, hogy általában mennyi lájk és komment érkezik egy-egy posztjuk alá, és milyen gyakorisággal használják a legnagyobb közösségi hálót. A személyiségtípusok meghatározásához a kutatók figyelembe vették a kort, a nemet, és azt is, hogy ki milyen gyakran posztolt, továbbá mennyi ismerőse, követője van.

1. A barátságos együttműködő
Közvetlen, melegszívű, szimpatikus, aki általában elég jól kijön mindenkivel, de viszonylag keveset posztol a kapcsolatairól és arról, hogy mit csinál a hétköznapokon. A kommentekben nem kötekedik senkivel, sokat lájkol, hozzászólásai pozitívak. Senkit sem idegesít, szívesen cseveg, kellemes társaság a közösségi oldalon.

2. A lelkiismeretes
Facebook-profilja alapján összeszedett és praktikus. A gyerekeiről posztol a legtöbbet, de a kutatások kimutatták, hogy ezt leginkább kötelességtudatból teszik. A tanulmány készítői azt is felvetették, hogy a versenyszellem motiválja, hiszen azt akarja megmutatni, hogy milyen lelkiismeretes szülő.

3. Az extrovertált
Szociális, bátor, kommunikatív. Ő teszi ki a legtöbb posztot a hétköznapjaikról és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekről. A Facebookot elsősorban a kapcsolattartás eszközeként értelmezi.

4. A nyitott
Intellektuális, kreatív, elmélyült. Leginkább széles körű intellektuális érdeklődésének megfelelő cikkekkel, hírekkel és interjúkkal árasztja el Facebook-ismerőseit. A Facebookot leginkább információszerzés- és megosztás céljából használja.

5. A neurotikus
Ideges, féltékeny, szeszélyes. A Facebooktól a visszajelzést és a megerősítést várja, bármit oszt meg. Az alacsonyabb önbecsüléssel rendelkezők nagy valószínűség szerint fognak a partnerükkel közös képet feltölteni. A nárcisztikusak leginkább az eredményeikről és a sikereikről írnak, annak reményében, hogy áradni fognak felé a pozitív visszajelzések. Ők azok, akik minden futás után ki fogják posztolni a megtett kilométerek számát egy szelfi társaságában.

Persze a tudósok figyelmeztetnek, a legtöbb Facebook-felhasználó nem sorolható be tisztán egyetlen kategóriába. A kutatás arra is rávilágított, hogy viszonylag gyakori, ha valaki egyszerre tartozik a extrovertált és az intellektuális kategóriába. Kik kapják a legtöbb lájkot és kommentet? A nárcisztikusok, főleg akkor, amikor az eredményeikről számolnak be a közösségi oldalon. Mindezek ellenére a kutatás azt is kimutatta, hogy a nárcisztikusok kedvelték a legkevésbé a Facebookot. Náluk már csak a gyerekeik eredményeivel büszkélkedők kaptak több lájkot, illetve a magánélet kiemelkedő eseményei, mint egy eljegyzés, egy jubileumi évforduló, vagy a gyermek születése. Ki kapta a legkevesebb lájkot? Az intellektuális típusba tartozók, és az ő tudományos, politikai cikkeket tartalmazó posztjaik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.