Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2013. Augusztus 09. 10:00, péntek | Életmód
Forrás: Nyuuz

Mire ügyeljenek a harmincas férfiak?

Mire ügyeljenek a harmincas férfiak?

A férfiak harmincas éveikben érik el szellemi és fizikai egészségük csúcsát, azonban a helytelen életmód káros következményei is ilyenkor jelennek meg először

A férfiak harmincas éveikben érik el szellemi és fizikai egészségük csúcsát, azonban a helytelen életmód káros következményei is ilyenkor jelennek meg először. Fontos, hogy a férfiak forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlan tünetet észlelnek.
A nőkkel ellentétben a férfiak zöme nem törődik az egészségével. Kutatások szerint a 40 alatti férfiak nem járnak orvosi ellenőrzésre, legkevésbé szűrésekre, bár éppen nekik származna ebből a legtöbb előnyük.
A hízás kezdete

Ez az az életkor, amikor az anyagcsere lelassul, és felszaladnak a kilók, különösen a hason. Ennek oka lehet a mozgáshiány, az egészségtelen étkezés, a késő esti evés vagy a túlzott italfogyasztás is. Az elhízás kapcsolatba hozható a 2. típusú diabétesszel, a szívbetegséggel, sőt a rákkal is.

Kockázatok
A fenti betegségek kockázata megnő, ha a zsír a deréktájon lerakódik, azért fontos a derékbőség ellenőrzése. Férfiaknál ennek 94 cm alatt kellene maradnia, a szívbetegség szempontjából veszélyeztetettebb ázsiaiaknál pedig 90 cm alatt. A testtömeg-index egészséges tartománya 18,5-24,9.

Harc a kilók ellen
Fontos az alkoholfogyasztás csökkentése, a folyamatos fizikai aktivitás és a rendszeres cardioedzés. Ügyelni kell a kiegyensúlyozott étkezésre is. Kerüljék a finomított szénhidrátokat, a zsírokat, fogyasszanak napi ötször gyümölcsöt és zöldséget, valamint heti 1-2 alkalommal zsíros halat.

A Brit Orvosszövetség alkoholfogyasztással kapcsolatos ajánlása szerint kerülni kell a nagy italozásokat. Az alkohol nemcsak a májkárosodás és a szívbetegség esélyét növeli, de csökkenti a tesztoszteron szintet is, ami a libidó csökkenésével és a spermium szám mennyiségének és minőségének romlásával jár.

A szív teljesítőképessége
A korral minden fontos szerv teljesítőképessége romlik a, a legnagyobb változás azonban a szívben zajlik le. A 30-as életévektől a szív tartalék-kapacitása évente 1 százalékot romlik. Ezért is nagyon fontos a megfelelő testedzés.
Végezzenek aerob edzést, ilyen például a szakaszos edzés, amikor a pulzusszám a maximum 80-95 százalékára felmegy, majd lelassul az újabb gyors szakasz előtt.

Hererák
A 15 és 44 éves férfiak körében leggyakrabban előforduló rákfajta, ha azonban időben felfedezik, a túlélés 95 százalékos. Tanulják meg a here önvizsgálatát, a legkisebb eltéréssel is azonnal forduljanak orvoshoz.

Figyelmeztető jelek
A fentieken kívül fordítsanak figyelmet a mással nem magyarázható fáradtságérzésre, a súlycsökkenésre, a szájban vagy nyelvben jelentkező fekélyre, a tartós rekedtségre vagy köhögésre. Keressék fel az orvost, ha vér jelenik meg a köpetben, a székletben vagy a vizeletben, vagy ha alhasi fájdalmat tapasztalnak.

Ez az az életkor, amikor a legjobban oda kell figyelni a férfiaknak az egészségükre és az életmódjukra, azaz felelősséget vállalni a saját egészségükért.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:37, vasárnap | Életmód

Átalakultak az utazási szokások, a két-három napos rövid utak a legnépszerűbbek egy felmérés szerint

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.

2022. November 23. 13:55, szerda | Életmód

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából.

2022. November 23. 13:53, szerda | Életmód

Kevesebb az illegális letöltés a magyar internetezők között

2022. November 23. 13:47, szerda | Életmód

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.