Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 08. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mire nem jut pénzünk?

Mire nem jut pénzünk?

A magyarok többsége a kultúrán spórol a legtöbbet

A magyarok átlagos havi kiadásain kívül sok más is kiderül a KSH kutatásából, a legfontosabb ezek közül pedig a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti pénzügyi különbség. Óriási a szakadék a társadalomban, az egyre több nincstelen és a kevés, ám nagyon jómódú ember között. A KSH – hogy átláthatóbb legyen az eredmény – a vagyon nagysága szerint öt csoportra osztotta a társadalmat.

A gazdagok háromszor többet fogyasztanak, mint az ország legszegényebb részén élők: a legkevesebb pénzből gazdálkodók egy fő ellátását havi 41 ezer forintból oldották meg, míg a leggazdagabb ötödbe tartozóknál ugyanez az összeg 134 ezer forint volt.

Nem csak az összeg más, de az is, ami a kosárba kerül, illetve a csekkek befizetésére jut: a szegényebbek többet költöttek élelmiszerre és lakhatásra – a legalsó jövedelmi ötöd esetében ez a kiadások több mint felét jelenti. Erre ebben a csoportban 23 770 forint van, míg a gazdagoknál fejenként 55 700.

És különböző dolgokra költenek a tehetősek és a szűkölködők: utóbbi csoport többet költ alkoholra és dohányárura (havi kiadásuk arányaiban).

Egészségügyi kiadásra azonban már nem jut, ahogyan kultúrára, szórakozásra sem: mindössze 1235 forintot tudnak havonta színházra, mozira, kiállításokra költeni. A pénztelenség egészségtelen – és jellemzően olcsóbb – élelmiszerek vásárlásához és fogyasztásához is vezet. Az alsó ötödbe tartozók több kenyeret és gabonafélét vesznek, de gyümölcsökre, zöldségekre, halakra (drágább élelmiszerekre) pedig már sokszor nem vagy csak nagyon kevés telik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA