Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 09. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mire készül Észak-Korea?

Mire készül Észak-Korea?

Észak-Korea újabb, immár a negyedik kísérleti atomrobbantást készíti elő dél-koreai értesülések szerint. A Fehér Ház tanácsadója ugyanakkor nem tart azonnali katonai konfrontációtól. Dan Pfeiffer kijelentette: „láttuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az észak-koreaiak rakétákat mozgatnak és nem lennénk meglepve, ha kísérletet hajtanának végre. Korábban is csináltak ilyet” - írja a Magyar Nemzet Online.

A szokásosnál sűrűbb aktivitást észleltek Punggje-ri település mellett, az első számú észak-koreai föld alatti atomkísérleti létesítmény déli alagútjánál – írta a Dzsungang-ilbo című dél-koreai lap egy magas rangú szöuli kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. Hasonló sürgés-forgást érzékeltek a körzetben februárban, a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantás előtt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a személyek és járművek mozgásának megnövekedett intenzitása valóban egy újabb nukleáris kísérlet előkészülete vagy elterelő manőver, amelynek célja, hogy Phenjan fokozza az Egyesült Államokra és Dél-Koreára nehezedő nyomást. Dél-koreai katonai szakértők ezzel egyidejűleg jelezték, északi szomszédjuk megkezdte az előkészületeket arra, hogy elindítson egy közepes hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál egy mozgatható indítóállásról.

„Korábban is csináltak ilyet”

Nem fenyeget azonnali katonai konfrontáció az Egyesült Államok és Észak-Korea között – nyugtatta meg vasárnap az ABC televízió nézőit a Fehér Ház egyik vezető stratégiai tanácsadója. Dan Pfeiffer kijelentette: „Láttuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az észak-koreaiak rakétákat mozgatnak és nem lennénk meglepve, ha kísérletet hajtanának végre. Korábban is csináltak ilyet.”

Pfeiffer „abszolút nyugtalanítónak” nevezte az észak-koreai retorikai kiéleződését, de hangsúlyozta, hogy ez sem példátlan magatartásforma a rezsim részéről. Ugyanakkor sürgette, hogy Phenjan hagyjon fel „provokatív tetteivel és háborús retorikájával”, teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, és hozza magát olyan helyzetbe, amelyben teljesíteni tudja kinyilatkoztatott célját, a gazdasági növekedést.

Kínát hibáztatják a koreai helyzetért

John McCain republikánus szenátor, a szövetségi felsőház katonai bizottságának tagja vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva hibáztatta Kínát, amiért az ázsiai nagyhatalom nem vetette be befolyását az észak-koreai retorika lecsitítása érdekében, annak ellenére sem, hogy a válság eszkalációja akár (fegyveres) konfliktus véletlenszerű kirobbanásához is elvezethet. McCain szerint Peking „kudarcot vallott” abban, hogy elejét vegye egy lehetséges katasztrófahelyzetnek, pedig nyomást gyakorolhatott volna az észak-koreai gazdaságra.

John Huntsman, az Egyesült Államok volt pekingi nagykövete, korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns vasárnap a CNN-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök példátlan kijelentést tett, amikor arra figyelmeztetett: egyetlen ország számára sem megengedhető, hogy „a régiót, sőt az egész világot káoszba taszítsa önző nyereségvágyból”. Huntsman szerint a beszéd valószínűleg arra utalhat, hogy a kínai vezetők Észak-Korea miatti csalódottsága elérhette a forrpontot.

„Mindenkinél jobban Kínát hibáztatom” – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Lindsey Graham republikánus szenátor, aki ugyancsak a katonai bizottság tagja. „(A kínaiak) félnek az újraegyesítéstől. Nem akarnak egy demokratikus Koreát Kína mellett, ezért egy őrült rezsimet támogatnak. Márpedig ők erősebben határozzák meg Észak-Korea sorsát, mint bárki más ezen a bolygón” – jelentette ki az amerikai szenátor.

Kiéleződött feszültség

A február 12-i kísérleti atomrobbantás óta kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorított az Észak-Koreával szemben érvényben lévő szankciókon, mire Phenjan közölte: semmisnek tekinti az 1953-ban Dél-Koreával aláírt, a koreai háborút lezáró fegyvernyugvást. A sztálinista rezsim ezután atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat. Az amerikai haderő anyahajókat vezényelt a térségbe, és két B-2-es lopakodó nehézbombázót is bevetett a Koreai-félsziget térségében Dél-Koreával közösen tartott hadgyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -