Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. December 03. 20:39, szerda | Bulvár
Forrás: Receptneked

Mire használhatod fel a banánhéjat?

Mire használhatod fel a banánhéjat?

Ahelyett, hogy a banánhéjat automatikusa a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnád, ideje elgondolkozni azon, hogyan is hasznosíthatnád azt a háztartásban.

Ahelyett, hogy a banánhéjat automatikusa a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnád, ideje elgondolkozni azon, hogyan is hasznosíthatnád azt a háztartásban. A banánhéj ugyanis számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melynek köszönhetően kiváló szolgálatot tehet neked a legkülönbözőbb területeken.

Mielőtt azonban ezeket ismertetnénk, ki kell térnünk arra is, hogy egyes vélekedések szerint a banánhéj a vegyszeres kezelés és a korai szüretelés miatt nem alkalmas ilyen jellegű felhasználásra, míg mások úgy vélik, hogy tisztítást követően bátran felhasználható. Nem tisztünk állást foglalni, mindenki a maga hitének megfelelően alkalmazza az alábbi tanácsokat.

1. Fogfehérítés házilag
A banán héjának kifejezetten magas a mangán- ég magnézium tartalma, ennek köszönhetően ideális eszköz a fogak fehérítésére. Kiválóan alkalmas a lepedékek, valamint a koffein okozta barnás színezet eltávolítására. Ehhez nem kell mást tenned, mint a banán belső felével alaposan átdörzsölni a fogaidat naponta kétszer.

2. Száraz bőrre
A benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően kiválóan ápolja a bőrt: alkalmazható cserepes szájra éppúgy, mint száraz könyökre, de testápoló helyett akár a hideg miatt kialakuló bőrrepedések kezelésére is jó választás.

3. Húsok puhítása
A banánhéjba tekert hús sokkal gyorsabban és omlósabbra sül, nem véltetlen hát, hogy ezt a trükköt az ázsiai országokban rendszeresen alkalmazzák. Ha azonban a vegyszerek miatt idegenkedsz attól, hogy a húsokat banánhéjba göngyöld, akkor karikázhatod a banán húsát is a sülő hús mellé – így is azonos hatást érhetsz el.

4. Ragyogó tisztaság
A banánhéj rostos belső felülete ideális takarításra és fényesítésre is – ráadásul akkor is bátran bevetheted, ha egyéb területeken a vegyszerektől való félelem miatt nem szívesen használnád a banánhéjat. A banánhéj belső felével ugyanis kiválóan megtisztíthatod az ezüst tárgyakat, ráadásul gyönyörű fényessé varázsolja a bőrfelületeket és a szobanövények leveleit is.

5. Víztisztítás
A Sao Paulo-i kutatási alapítványnak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a banánhéj kiválóan alkalmas arra, hogy kivonja a vízből az olyan nehézfémeket, amilyen például az ólom vagy a réz. Ennek a tulajdonságának köszönhetően tökéletesen alkalmas víztisztításra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.