Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Július 19. 08:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: HVG

Mire figyeljünk grillezéskor?

Mire figyeljünk grillezéskor?

Dübörög a grillszezon. Most aztán igazán mindent, amit csak lehet, a rácsra teszünk. A konyha kiköltözik a kertbe, teraszra.

A grillezéssel ilyen tájt még azok is megpróbálkoznak, akik amúgy nem is szeretnek főzni, a sütésről nem is beszélve. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, hiszen bepácolt húsok garmadát, előkészített zöldségcsomagokat, mindenféle szószt kínálnak a szupermarketek, azért nem árt néhány dologra odafigyelni.

A kánikulában inkább szárnyasokat (lebőrözött csirkemell, csirkecomb, pulyka), halat, rákot grillezzünk, kerüljük a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégis vörös húst sütnénk, a legjobb, ha hátszínt választunk.

A grillhúsokhoz a magas vitamin- és rosttartalmú szezonális zöldségeket válasszuk köretnek (paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga, gomba). Fűszerezzük, „pácoljuk” előre a zöldségeket is. Tálaláskor sajtot is kockázhatunk, morzsolhatunk a vegyes zöldköretre, salátára,de ne válasszunk félkemény, kemény, zsíros sajtokat. A legjobb a feta, a mozarella, a kecskesajt.

A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget ad a húsnak, így érdemes az összetevőket átgondoltan válogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik sütéskor a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. Ha szárazpácot választunk (a profik többnyire erre szavaznak), akkor előbb mindig a fűszernövény őrleménnyel, keverékkel kezdjük, és csak utána kenjük be vékony rétegben olajjal a húst. Részesítsük előnyben a magas antioxidáns tartalmú fűszernövényeket: bazsalikom, rozmaring, menta, kakukkfű.

S most néhány „technikai” részlet:
- A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk felügyelet nélkül.
- Vigyázzunk, hogy a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy nyílt lángon való sütés során ne szenesedjen el, égjen meg a hús, mert ilyenkor karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek benne. Inkább süssünk alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről.
- Itassuk fel a húsokból kisült zsírt, hogy a parázsra csöpögve, nehogy fellobbanó lángot okozzon. A grillsütőt tartsuk tisztán, a rácsot mindig takarítsuk le sütés előtt és után is.
- A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, s utána mihamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok.
- Amikor pácolt, fűszerezett húst kivesszük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, ne tálaljuk rögtön, pihentessük fólia alatt 5-6 percig. Ez pont elég idő arra, hogy kikészítsük a grillhúsokhoz az asztalra a különböző szószokat, salátákat, mártogatósokat, köreteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára