Hírek
2015. Július 19. 08:00, vasárnap |
Bulvár
Forrás: HVG
Mire figyeljünk grillezéskor?
![Mire figyeljünk grillezéskor?](/external/image_cache/b/4/9/b493b39b89b213ec14703204eec41da5.jpg)
Dübörög a grillszezon. Most aztán igazán mindent, amit csak lehet, a rácsra teszünk. A konyha kiköltözik a kertbe, teraszra.
A grillezéssel ilyen tájt még azok is megpróbálkoznak, akik amúgy nem is szeretnek főzni, a sütésről nem is beszélve. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, hiszen bepácolt húsok garmadát, előkészített zöldségcsomagokat, mindenféle szószt kínálnak a szupermarketek, azért nem árt néhány dologra odafigyelni.
A kánikulában inkább szárnyasokat (lebőrözött csirkemell, csirkecomb, pulyka), halat, rákot grillezzünk, kerüljük a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégis vörös húst sütnénk, a legjobb, ha hátszínt választunk.
A grillhúsokhoz a magas vitamin- és rosttartalmú szezonális zöldségeket válasszuk köretnek (paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga, gomba). Fűszerezzük, „pácoljuk” előre a zöldségeket is. Tálaláskor sajtot is kockázhatunk, morzsolhatunk a vegyes zöldköretre, salátára,de ne válasszunk félkemény, kemény, zsíros sajtokat. A legjobb a feta, a mozarella, a kecskesajt.
A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget ad a húsnak, így érdemes az összetevőket átgondoltan válogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik sütéskor a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. Ha szárazpácot választunk (a profik többnyire erre szavaznak), akkor előbb mindig a fűszernövény őrleménnyel, keverékkel kezdjük, és csak utána kenjük be vékony rétegben olajjal a húst. Részesítsük előnyben a magas antioxidáns tartalmú fűszernövényeket: bazsalikom, rozmaring, menta, kakukkfű.
S most néhány „technikai” részlet:
- A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk felügyelet nélkül.
- Vigyázzunk, hogy a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy nyílt lángon való sütés során ne szenesedjen el, égjen meg a hús, mert ilyenkor karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek benne. Inkább süssünk alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről.
- Itassuk fel a húsokból kisült zsírt, hogy a parázsra csöpögve, nehogy fellobbanó lángot okozzon. A grillsütőt tartsuk tisztán, a rácsot mindig takarítsuk le sütés előtt és után is.
- A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, s utána mihamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok.
- Amikor pácolt, fűszerezett húst kivesszük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, ne tálaljuk rögtön, pihentessük fólia alatt 5-6 percig. Ez pont elég idő arra, hogy kikészítsük a grillhúsokhoz az asztalra a különböző szószokat, salátákat, mártogatósokat, köreteket.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár
Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár
Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében
Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült
2024. Július 19. 08:11, péntek | Bulvár
Idén is megrendezik a kéklámpás járművek találkozóját az Aeroparkban
2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár
Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést
Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.