Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 28. 08:18, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI/HírtTv - Fotó: Reuters

Mindent aprólékosan megterveztek

Mindent aprólékosan megterveztek

Az észak-koreai televízió elkezdte élőben közvetíteni Kim Dzsong Il temetési szertartását.

A gyászmenet a főváros egyik sugárútján halad, és az elhunyt koporsóját szállító limuzin vezeti, mellette Kim Dzsong Un lépked. A halottszállító autó tetején Kim Dzsong Il portréja. A menet katonák és gyászolók sorfala között halad a havas sugárúton. A kamerák időnként mutatnak közeli képeket a gyászolókról, akik közül sokan látványosan zokognak, időnként megrázkódnak.

A legkisebb Kim fiú és utód, Kim Dzsong Un mögött halad a menetben Dzsang Szong Tek, Kim Dzsong Il sógora, aki a Nemzeti Védelmi Bizottság egyik alelnöke. Dzsang várhatóan jelentős szerepet játszik majd abban, hogy az új vezető fokozatosan át tudjon venni minden vezetői tisztséget.

A búcsúztatón több százezren vesznek részt az észak-koreai fővárosban. A ceremóniára egyetlen külföldi politikust sem várnak. Szakértők szerint a gyászszertartás során jelenthetik be hivatalosan, hogy a hatalmat a diktátor legkisebb fia, Kim Dzsong Un veszi át.

A nemzeti megemlékezésre csütörtökön kerül sor Észak-Koreában.

Kim Dzsong Il december 17-én, 69 évesen hunyt el, szívroham következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.