Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Március 19. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Mindent a medvehagymáról

Mindent a medvehagymáról

Már kapható a kora tavaszi finomság!

Ma már láttam a sarki zöldségesnél, hogy kapható medvehagyma. Éljen! Az utóbbi évek slágere volt a medvehagyma, aminek azért is örülünk annyira, mert az első zöldségek között van, amit ilyenkor tavasszal frissen fogyaszthatunk. Valljuk be, jól esik a sok íztelen téli zöldség után egy kis medvehagyma, ami egyben ízletes gyógynövény is. Medvehagyma-kisokos, receptek és minden, amit tudni akartál itt!

Mivel az elmúlt években mi már lelkes medvehagyma rajongók voltunk, egy kisebb füzetkére való anyagot sikerült összegyűjtenünk nektek, receptekkel megtűzdelve. Idézzük fel, mit érdemes tudni róla!

1. Ne keverjük össze a gyöngyvirággal a medvehagymát
Az illata a legegyértelműbb, amivel megkülönböztetheted - a medvehagyma illata enyhén fokhagymás -, ezenkívül sokkal lágyabb a fogása is.

2. Ez a medve első tavaszi étke
Aranyos tény a medvehagymáról, hogy a nevét tényleg a macikról kapta, akik ezt fogyasztják először téli álmukból ébredve. De nemcsak a medvék gyomrának tesz jót a tavaszi zöldség, hanem nekünk, embereknek is. A bélrendszer, a máj, a vese, a húgyhólyag is profitálhat a fogyasztásából. C-vitamin tartalma hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, a betegségmegelőzéshez. A vérképünknek úgy általában jót tesz, és még a magas vérnyomást is kordában tarthatod vele.

3. Gyógyteát is főzhetsz a medvehagymából!
Ha már begyűjtötted a medvehagyma készleted, vagy rábukkantál egy lelőhelyre (itthon a Bakony, a Mecsek, Martonvásár, Gerecse, Orfű környéke), akkor fogyassz belőle minél többet. Itt található 5 tipp, hogyan készítheted el és fogyaszthatod változatosan a medvehagymát.

4. Klassz receptek
Kellemes, fokhagymás íze miatt egy sor ételt varázsolhatsz vele ízletesebbé. Használhatod zöldfűszerként, készíthetsz belőle pestót, belecsempészheted szendvicsekbe, salátákba, lehet feltét tésztákra, főzhetsz belőle krémlevest, ízesítheted vele a túrós szendvicskrémeket, a vajat, szóval tényleg rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Pesto medvehagymából
A medvehagyma pesto elkészítését azért javasoljuk, mert sokat készíthetünk egyszerre, és sokáig tárolhatjuk.

Hozzávalók:

  • 4 maréknyi medvehagyma apróra vágva
  • 2 maréknyi dióbél
  • 10 dkg grana padano (vagy trappista) reszelve
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1/2 olívaolaj
  • 1/2 dl almaecet
  • Bors

Finomra daráljuk a diót a sóval, borssal és a folyadékkal. Amikor már jó pépes, hozzáadjuk a medvehagymát, és tovább daráljuk, végül a reszelt sajttal fejezzük be a műveletet. Tiszta befőttes üvegekbe tesszük, és egy kis olívaolajjal leöntjük, így még tovább el fog állni.

Mihez használhatod? Pirítósra, húsokhoz, tésztákhoz finom szósz.

Címkék: medvehagyma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok