Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 16. 16:28, szombat | Belföld
Forrás: - Andris -

Mindenre gyógyír a „zene”

Mindenre gyógyír a „zene”

Jó kedved van, vagy épp rossz, fáradt vagy de éberen kell tartanod magad, vagy épp ellazulni szeretnél? …. Hallgass zenét!

A zene befolyásolja hangulatunk


Aki azt hiszi, hogy a beszéd a kommunikációnk csúcsa, akkor bizony nagyot téved. Ugyanis tudományosan bizonyított tény, hogy a beszéd elsődlegesen az értelmünkre hat, a zene viszont az érzelmeinkre, lelkünkre gyakorol hatást. A zene nagyban befolyásolja hangulatunkat. A zene megnyugtat, ellazít, avagy ennek épp ellenkezőjét is könnyen elérhetjük a megfelelő muzsika megválasztásával. A zenét az élet majd minden területén alkalmazzák, hogy érzelmeinkre hatást gyakoroljanak. Nem véletlen a filmek alatti kísérő zene sem. A filmkészítők is nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő zene kiválasztására, mivel nagyon fontos, hogy a megfelelő érzelmet erősítse a megfelelő képi jelenetekhez. Elég érdekesen hatna egy-egy háborús jelenet egy romantikus Enya dal kíséretében. A reklámok fülbemászó dallamai is tudatos, gondos kiválasztás után kerülnek be mindennapjainkba, de ha kikapcsolódásra, vagy romantikára vágyunk akkor is segítségül hívjuk a zene erejét. Gondoljunk csak a wellness központokra, ahol a lágy dallamokkal a lelkünket is kényeztetik, nemcsak testünket a finom masszázzsal.

Csodaszer, a betegségek ellen


Szintén tudósok által bizonyított tény, hogy a zenének fájdalomcsillapító hatása is van. Segít enyhíteni a depressziót és hangulatingadozást. Jó hír, hogy a zeneterápiát egyre elterjedtebben alkalmazzák kórházakban a gyógyszerek szükségességének csökkentésére, leginkább szülések kapcsán, műtétek utáni kezelések esetében és a műtétek során alkalmazott altatás kiegészítéseként. A zene hatására a test endorfint (boldogsághormont) termel és ellensúlyozza a fájdalmat. Vérnyomáscsökkentő és jót tesz szívünk egészségének. Kísérletek támasztják alá, hogy zenehallgatás során a szívműködés a legoptimálisabban zajlik, attól függetlenül, hogy a hallott zenét kedveli-e az illető, avagy sem. Emellett a zene a krónikus fejfájástól vagy migréntől szenvedőknek is segíthet abban, hogy csökkentsék a fejfájások gyakoriságát, időtartamát és intenzitását. Általánosságban pedig elmondhatjuk, hogy napi 1-2 óra zenehallgatás fokozza szervezetünk ellenálló képességét.

A zene memóriajavító


A zene az egyike azon kevés tevékenységeknek, amelyek során a teljes agy aktív, vagyis a jobb és bal agyféltekénk egyszerre aktiválódik. Bizonyított, hogy a zenehallgatásnak pozitív hatásai vannak olyan területeken, mint a nyelvtanulás, memória, összpontosítás, fizikai koordináció és az általános fejlődés. A zenehallgatás illetve a hangszeres játék ténylegesen hatékonyabbá teszi a tanulást. Bármilyen zene, ami a hallgatóját jó érzéssel tölti el, pozitív hatással van agyunk működésére. Zenehallgatással fokozható az olvasási készség, tér- és időérzék matematikai képességek, az érzelmi intelligencia. Kutatások igazolják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik zeneórákra járnak, jobb a memóriájuk, mint azoknak a gyerekeknek, akik nem tanulnak zenét.

Összegességében elmondhatjuk tehát, hogy a zene nem csak gyógyít, de növelhetjük vele intelligenciánkat is. Használjuk rendszeresen tanuláshoz, vagy bármilyen munkavégzés alatt, hisz így növelhetjük teherbírásunk és feltöltődünk energiával. Felhívom hát a kedves szülők figyelmét, hogy a zene melletti tanulás igenis célravezető tud lenni. A munkáltatók megnyugtatására közlöm, hogy a zene hatására a munkatempó és a munkakedv is egyaránt nő.
Így, vagy úgy az ember és a zene elválaszthatatlan…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő