Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 20. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mindenáron tisztaság?

Mindenáron tisztaság?

A reklámok azt sugallják, hogy a ragyogóan tiszta otthonban az utolsó szögig mindent fertőtleníteni kell.

Ehhez aztán ajánlanak is sok-sok terméket. Nincs ez másként az élelmiszerláncban sem. Ám az ott használt fertőtlenítőszerekről azonban kiderült, hogy nem mind tudják azt, amit a címkéjük ígér.

Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről címmel rendeztek konferenciát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közös rendezésében. A téma kiemelt fontosságú: az élelmiszerlánc minden szereplőjét érinti, hogy miként ügyelnek az üzemek, vendéglátóhelyek tisztaságára. Utolsó láncszemként pedig nekünk, fogyasztóknak sem mindegy, milyen körülmények uralkodnak a vágóhídon vagy éppen a Balaton-parti büfében.

Zoltai Anna, a Nébih szakértője szerint a vizsgált fertőtlenítőszerek egyre nagyobb arányban nem felelnek meg a címkén leírtaknak. Márpedig, ha nem kellőképpen hatékony az alkalmazott szer, akkor csak hisszük, hogy biztonságban vagyunk, de ez álbiztonság. –

A vállalkozók több forrásból is beszerezhetik a fertőtlenítőket, így a kiskereskedelemből, ügynöki értékesítésből, akik mind azt állítják, hogy az övék a legjobb. De nem elég csupán egy-egy flakon szer árát nézni, azt sem árt tudni, milyen hőmérsékleti környezetben hat. Számtalan helyen olyan fertőtlenítőszereket használnak a kézi mosogatáshoz, amely 45 fokot meghaladó vízhőmérsékleten fejti ki a hatását. De a 45 fokos vizet már nem bírja el a kéz – mutat rá a felemás helyzetre az osztályvezető.

Nemcsak az árban rivalizálnak a gyártók és a forgalmazók, hanem a hatásidőben is. Szélsőséges esetben már fél percet jelölnek meg, míg a szer kifejti a hatását, ami nem feltétlenül elegendő. A közhiedelemmel ellentétben nem kell mindenütt fertőtleníteni, különösen nem az otthonunkban. – Teljesen rendben lévő, hogy a vécét fertőtlenítsük, a lakás más részein azonban az alapos takarítás vagy a lúgos, forró vizes mosogatás is bőven elegendő. Egészséges környezetben a fertőtlenítős kézmosószerek használata indokolatlan, az alapos kézmosás is megteszi. Emellett a hagyományos megoldásokkal – forró vízzel, ecet vagy citrom használatával vegyszermentesen, nem terhelve sem a környezetet, sem a pénztárcánkat – sok esetben ugyanazt a hatást érhetjük el.

NYÁRI VESZÉLYEK. A nagy meleg kedvez a gyomor-bélrendszert megbetegítő mikroorganizmusoknak, és ahol emberek sokasága van együtt, halmozottan előfordulnak. A gyerektáborokban is fontos odafigyelni a higiénés szabályokra, ugyanakkor nem kell feltétlenül mindent fertőtleníteni. Ahol biztonságos helyről szerezték be az élelmiszert és megfelelően tárolják, továbbá a jól átsütött és forralt ételeket frissen tálalják, ivóvíz minőségű vízzel dolgoznak, valamint a gyerekek minden étkezés előtt alaposan kezet mosnak, már biztonságban vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.