Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 27. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Minden szervünknek van saját növénye

Minden szervünknek van saját növénye

A természet érdekessége, hogy minden szervünk hasonlít valamilyen zöldségre, gyümölcsre, ami ráadásul gyógyítja is adott testrészünket.

Szőlő – szív
A szőlőfürt épp olyan formájú, mint a szívünk. Ennek a fürtös gyümölcsnek a cukra jól hat az izommunkára, különösen igaz ez a szívizomra. Épp ezért hatásosan alkalmazhatjuk szív- és érrendszeri betegségeknél, vérszegénységre. A szőlőmag olaja is rendkívül értékes, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét és különböző szívpanaszok esetén javallott. A szőlő emeli a HDL-szintet, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri panaszokra.

Dió – agy
A dió, ha óvatosan bontjuk fel a héját, pontosan úgy néz ki belülről, mint egy agy. A teljes B-vitamin-sorozat mellett fehérjét is tartalmaz, annyit, hogy 3-4 evőkanálnyi fedezi a napi szükségletünket.
A dió emellett ásványi sókban is gazdag. A vas-, a cink-, a kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, és ezek mind az agyhoz köthető tápanyagok. A Q-10 és szelén tartalma védi az agysejteket, mint antioxidánsok. Telítetlen zsírsavtartalma szintén jó hatással van az agyi keringés javításában, helyreállításában.

Retek – epe
A retek értékes ként tartalmaz, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékunkból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van a túlterhelt májra, epekőre és epegyulladásra.

Szilva – vese
A szilva serkenti a vese működését. Főként a leve hatékony ellenszere a különféle vesebetegségeknek, vesekőnek. Ha naponta iszunk egy pohárkával belőle, akkor sokat tettünk a vese működéséért.

Körte – gyomor
Az érett körtének olyan alakja van, mint a gyomrunknak. Nagyon jó gyomornyugtató csemege, enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is.

Sárgarépa – szem
A sárgarépa kiváló gyógyír a látási zavarok enyhítésére, megszüntetésére. A leghatékonyabban akkor segít ha naponta megiszunk 1 pohár nyers sárgarépalevet. Jó a szürkületi vakság legyőzésében is.

Paszternák – haj
A paszternák a fehérrépára hasonlít, de a zellerfélék családjába tartozik. A hajra, bőrre fejti ki jótékony hatását, ugyanis telis-tele van fehérjével, vassal, kalciummal és foszforral, ami az egészséges, szép hajhoz elengedhetetlen.

Paradicsom – szív
A keresztbe félbevágott paradicsom nagyon hasonlít a szívünkre. Mindkettőnek négy kamrája van. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak likopinokkal, amik igazi táplálékai a vérnek és szívnek, ezen kívül segítik a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozzák a sejtosztódást, és erősítik az immunrendszert.

Batáta – hasnyálmirigy
A batáta, azaz édesburgonya alakja a hasnyálmirigyre hasonlít, és ténylegesen egyensúlyban tartja a szervet a cukorbetegség megelőzése szempontjából. Kalóriatartalma alacsony, ásványianyag tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához. Inulintartalma megköti a koleszterint, a triglicerideket, a fosfolipideket és a szabad zsírsavakat. Felszívódása lassú, ezért egyenletesebben biztosít energiát, megszünteti az éhségérzetet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Mint prebiotikum fokozza a bélflóra fejlődését. Nagy segítségünkre van a candida betegség gyógyításában is.

Zellerszár és rebarbara – csontok
A halványító- vagy angol zeller nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz, illetve természetes vasforrásként is alkalmazható. A friss zellerben található K-vitamin a csontokra rendkívül jó hatással van. A rebarbara erősíti a csontokat, mivel igen sok kalciumot tartalmaz. Ha nincs elég kalcium az étrendünkben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaink meggyengülnek. A rebarbara megerősíti az egész csontvázunkat.

Fokhagyma, hagyma – sejtek
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segít eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. vitaminokban és ásványi sókban bővelkedik. Megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, sőt képes a lerakódásokat feloldani és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA