Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Június 11. 12:37, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Minden sör átment a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Minden sör átment a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Negyven különböző típusú, ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az élelmiszer és vegyipari laboratórium ellenőrzésén valamennyi sör megfelelt a követelményeknek.

Negyven különböző típusú, ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az élelmiszer és vegyipari laboratórium ellenőrzésén valamennyi sör megfelelt a követelményeknek - közölte az NFH az MTI-vel csütörtökön.

A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva.

Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek - közölték.

Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója "minőségi" jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma - az erjedés előtti szárazanyagtartalma - legalább 11 százalék. A 7 megvizsgált "minőségi" sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is.

A sör fogalmát a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, eszerint a sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Az ízesített sör olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a "sör", illetve "ízesített sör" kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: "világos sör", "félbarna, vörös sör" vagy "barna sör". Az "ízesített sörök" megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal