Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 24. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Minden negyedik szórakozóhely megbukott az ellenőrzésen

Minden negyedik szórakozóhely megbukott az ellenőrzésen

Az elmúlt évben elvégzett ellenőrzések során minden negyedik szórakozóhely esetében talált tűzvédelmi hiányosságot az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKI).

Az elmúlt évben elvégzett ellenőrzések során minden negyedik szórakozóhely esetében talált tűzvédelmi hiányosságot az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKI) - tájékoztatta pénteken az OKF helyettes szóvivője az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: 2014-ben 593 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak országszerte szórakozóhelyeken és 149 esetben találtak tűzvédelmi hiányosságot. Elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, illetve a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták.

Ugyan általános tapasztalat volt, hogy a rendszeres ellenőrzések és az üzemeltetők egyre jobb hozzáállása eredményeként javult a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete, még így is minden negyediknél találtak szabálytalanságot.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a szórakozóhelyek biztonságának fontos feltétele, hogy megfelelőek legyenek a kiürítési útvonalak, a vészkijáratokat nyitni lehessen, az irányfények működjenek. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy megközelíthetőek-e a tűzoltó készülékek, illetve, hogy azok karbantartása rendszeresen megtörtént-e. Az ellenőrök vizsgálták az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, számon kérték a tűzriadótervet és a kiürítési alaprajzot is.

Jellemző hiányosság volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, vagy az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltó készülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken. Volt, ahol a felülvizsgálatukat mulasztották el.

Olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor ugyan az üzemeltető felülvizsgáltatta a villamos berendezéseket, azonban a feltárt hiányosságokat nem küszöbölték ki, vagy a javítást nem dokumentálták. Volt, ahol a tűzvédelmi szabályzat, máshol a tűzriadóterv hiányzott.

Két szórakozóhelyen a résztvevők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért a hatóság szakemberei a legszigorúbb szankciót alkalmazták: azonnal véget vetettek a rendezvénynek. A katasztrófavédelem valamennyi esetben intézkedett a hiányosságok megszüntetése érdekében, hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki - mondta a helyettes szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.