Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. November 03. 15:52, csütörtök | Helyi
Forrás: prex.hu

Minden negyedik magyar hűtőszekrény több, mint 10 éves

Minden negyedik magyar hűtőszekrény több, mint 10 éves

Egyre fontosabb a lakosság számára a környezettudatosság.

Majdnem minden ötödik televíziót és mosógépet, illetve közel minden negyedik magyar háztartásban található hűtőszekrényt több mint tíz éve cseréltek le utoljára, derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb 18 év feletti lakosságra súlyozott felméréséből*. A legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma. A lakosság egyre környezettudatosabb, a még működő háztartási gépeket sokan váltják be csereakció keretében vagy ajándékozzák tovább családi körben. A mobiltelefonhoz viszont akkor is ragaszkodunk, ha már újat is vásároltunk belőle.

Tisztában vagyunk a háztartási eszközeink fogyasztásával? Mikor cseréljük le azokat? Vásárláskor mennyire számít az energiaosztály? Mit teszünk a még működő, de lecserélendő készülékeinkkel? Környezettudatosan élünk? Figyelünk bolygónk jövőjére vagy a multiktól várjuk a változást? Az Euronics műszaki áruházlánc többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Régi hűtőszekrény, új mobiltelefon

A felmérésből kiderült, hogy a magyar háztartásokban található hűtők 24%-át, mosógépek 18%-át és televíziók 20%-át több mint tíz éve cserélték le. Új mobiltelefont ezzel szemben a válaszadók 23%-a egy éven belül, 44%-a pedig 1-2 éve vásárolt.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes megyék között, a legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

Népszerűek a csereakciók

Az Euronics felmérése rámutatott, hogy egyre népszerűbbek a csereakciók. A válaszadók közel fele vásárolt már így új hűtőszekrényt és mosógépet. A még működő, de lecserélésre kerülő háztartási eszközök esetében gyakori még a családi vagy baráti körben történő továbbajándékozás és az eladás is. A nők körében nem ritka az sem, hogy jótékony célra ajánlják fel megunt háztartási eszközeiket: hűtőszekrényt minden negyedik, mosógépet pedig minden ötödik nő adott már így tovább. A kidobási arány 6-8% között mozog.

Figyelünk a környezetünkre

Azt, hogy okosan adunk túl lecserélni kívánt háztartási eszközeinken nem feltétlenül anyagi szempontok okozzák. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint 80%-a egyet ért azzal, hogy a Föld véges erőforrásai miatt muszáj környezettudatosan élnünk. Érdekes adalék, hogy az idősebb generáció ezzel még nagyobb mértékben ért egyet, mint a fiatalok, és a 60 felettiek saját bevallásuk szerint jobban odafigyelnek a környezettudatos életmódra is.

Az Euronics arra is kíváncsi volt, hogy a hazai lakosság szerint inkább az egyéneken vagy inkább a nagyvállalatokon múlik-e környezetünk jövője. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a környezettudatos szemléletmód mindkét féltől elvárható, 84% továbbá azt is kiemelte, hogy ehhez elengedhetetlen a következő generációk környezettudatos nevelése.

Tudatosan vásárolunk háztartási gépet

Azt, hogy a környezettudatosságot valóban gyakoroljuk, bizonyítja, hogy a válaszadók kétharmada már kizárólag energiatakarékos izzókat használ, és mindig odafigyel arra, hogy lekapcsolja a villanyt, ha épp nincs szükség rá. Szelektíven 82% gyűjti a szemetet, majdnem minden harmadik ember pedig még a TV-t is kihúzza, amikor elmegy otthonról.

Szinte mindenkinek (95%) a jó energiaosztály az egyik legfontosabb szempont új háztartási eszköz vásárlásakor. Az Euronics felméréséből azonban az is kiderült, hogy az egyes háztartási gépek energiafogyasztásával csak a lakosság egyharmada van teljesen tisztában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.