Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 11. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Minden mozdíthatót eladnak a frankhitelesek

Minden mozdíthatót eladnak a frankhitelesek

A Népszabadság azt írja, hogy a végtörlesztés lehetőségével megnőtt a kínálat a lakások mellett az üdülők, a használt autók és az ékszerek piacán is – írja a Népszabadság.

Az Otthon Centrum vezető elemzője azt mondta: a nyaralójukat régebb óta árusítók közül többen is jelezték: hajlandóak akár jelentős árengedményre is, ha a végtörlesztési lehetőség határidejéig fizet a vevő. Közben a megkérdezett használtautó kereskedők közül többen jelezték, hogy az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik gyorsan, készpénzért akarnak túladni kocsijukon.

Bár sokan nyúlnak most a még megmaradt, pénzzé tehető vagyontárgyaikhoz, a „kiárusítások” okaiban jókora különbségek mutatkoznak. Van, aki egyszerűen üzletet lát a végtörlesztésben, s a második, harmadik ingatlana eladásával könnyedén előteremti a tartozásravalót, csakhogy milliókat nyerhessen az „otthonvédelmi akción”. S persze ott a másik véglet: azok köre, akik az ingatlanárak zuhanása, alacsony jövedelmük miatt nem biztos, hogy kapnak akkora forinthitelt, amiből fedezni tudnák a frankos tartozás végtörlesztését, így elő kell teremteniük a különbözetet. Így ezekben a családokban már égető szükség van minden fellelhető tartalék mozgósítására, hiszen akár néhány százezer forint összegyűjtésén múlhat, élhetnek-e a többmilliós hasznot ígérő végtörlesztéssel.

Déry Attila szerint több jel is utal arra, hogy a végtörlesztés lehetősége hatással volt az ingatlanpiacra, s a talpon maradásért küzdők éppúgy megpróbálnak előremenekülni, mint a jómódúak. Mint mondja, egyre többen döntenek úgy, hogy hitellel terhelt ingatlanuk eladásával próbálnak szabadulni a frankkölcsöntől, hogy aztán már kedvezőbb hitelre vegyenek kisebb, olcsóbb lakást. Ugyanakkor a tehetősebbek, a még tartalékokkal rendelkezők fantáziáját is megmozgatta a végtörlesztés lehetősége, amit jól mutat, hogy a Balatonnál és a Velencei-tónál az utóbbi hetekben nőtt a kínálat.

Az eladók számának határozott növekedéséről számoltak be a megkérdezett nemesfém-felvásárlással foglalkozó cégeknél is. Az Aranykereskedő.hu egyik vezetőmunkatársa például azt mondta, a törvény kihirdetése után nyomban megugrott a forgalmuk. Mint mondja, máskor nem nagyon lehet általánosítani, kik keresik fel őket, az utóbbi hetekben azonban egyértelműen megállapítható, hogy „az egyre szegényedő, utolsó tartalékaikat felélő középosztályból” kerülnek ki ügyfeleik. Szerinte erre utal az, hogy már a „néhány százezer forintos” üzlet is kiemelkedőnek számít.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni