Városlista
2022. január 18, kedd - Piroska

Hírek

2016. Január 23. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Minden kopik, még mi is

Minden kopik, még mi is

A derékfájás már a 20 éves korban jelentkezhet, de a statisztikák szerint a 20 és 55 éves kor közöttiek körében a leggyakoribb és a népesség csaknem 80 százalékát érinti.

A mozgásszegény életmód, túlsúly illetve az ülőmunka mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gerincünk túlterheltté válik, elmozdulnak a csigolyák és porckorongsérv alakul ki.
Tulajdonképpen a porckorong kopása a természetes öregedési folyamatok szerves része, hiszen a kor előrehaladtával kezd kiszáradni és elveszíti rugalmasságát. Porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor a csigolyatestek között elhelyezkedő kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik, és ott homokóraszerű szűkületet okoz. A folyamat lassan alakul ki, de a hirtelen rossz mozdulat, emelés, hajolgatás hatására jelentkező éles fájdalom megmutathatja gerincünk állapotát. A porckorongsérv jellemző tünete a rendkívül erős fájdalom, amely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. Ehhez az alsó végtag zsibbadása is tárulhat. Ha már itt tartunk, ne késlekedjünk tovább, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. A pontos diagnózis csak CT vagy MR képalkotó vizsgálatokkal állapítható meg.
A sérv kezelése első körben pihentetéssel, gyulladáscsökkentővel történik, majd bő egy hét múltán gyógytornával folytatódik. Komolyabb, a mozgást erősen akadályozó fájdalmak esetén kórházi kezelés is szükséges lehet. Ha a tünetek 6 hét után sem enyhülnek, az orvos műtéti beavatkozást javasolhat.
Vegyük tehát komolyan a kezdeti fájdalmakat, mert a nyak- és derékfájás jelzi, hogy kedvezőtlen folyamatok indultak el. Ha idejében észbe kapunk és szakemberhez fordulunk, megállíthatjuk és visszafordíthatjuk az elváltozást.
A gerinc gyógyításában a gyógytorna, a speciális gerincmasszázsok és tornák, esetleg csontkovács is segíthet. A terápia célja a vázrendszer szimmetriájának és harmóniájának visszaállítása, tartós fenntartása.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 14:15, kedd | Helyi

A költési időszak kezdete előtt elvégzendő munkákra hívja fel a figyelmet az MME

A tapasztalatok alapján három olyan gyakori tevékenység van, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti.

2022. Január 18. 13:27, kedd | Helyi

Időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az OGYÉI

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

2022. Január 18. 12:59, kedd | Helyi

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig.

2022. Január 18. 11:31, kedd | Helyi

Tovább hűl az idő

A hét második felében az éjszakák egyre hűvösebbek lesznek, csütörtökön az eső mellett hó is hullhat.