Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2020. November 21. 08:34, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Mindegy, mikor eszünk, ha fogyni akarunk

Mindegy, mikor eszünk, ha fogyni akarunk

Nem segíti elő a prediabéteszes vagy cukorbeteg személyek fogyását az, ha a nap bizonyos szakában korlátozzák az evésüket

- derült ki az Amerikai Szív Társaság 2020. évi tudományos ülésszakán.

"Régóta úgy gondoljuk, hogy meghatározza a szervezet energiafelhasználását, hogy mikor eszünk" - mondta dr. Nisa M. Maruthur, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem docense. "A legkorábbi kutatások nem követték a kalóriabevitel idejét, ezért nem volt világos, hogy akik már korai napszakban is ettek, azok vajon kevesebb kalóriát fogyasztottak-e el. A jelenlegi kutatásban csak annyit változtattunk a módszeren, hogy megfigyeltük azt is, hogy mikor esznek a vizsgálatban részt vevők."

Dr. Maruthur és kollégái 41 túlsúlyosszemélyt figyeltek meg a 12 hetes kutatásban. A legtöbb vizsgálati alany (90 százalék) színes bőrű nő volt, akik prediabéteszes állapotban voltak, vagy cukorbetegségben szenvedtek, az átlagéletkoruk 59 év volt. A megfigyelt személyek közül 21 fő szoros időbeosztáshoz kötött étrendet követett, minden étkezésük a nap meghatározott órájához volt kötve, valamint délután 1 óra előtt kellett elfogyasztaniuk a napi kalóriamennyiségük 80 százalékát. Délutánra, estére alig maradt megehető élelmiszer a napi adagjukból. A másik csoportba a maradék 20 fő került, ők az általánosan megszokott időben ettek a nap 12 órájában, különösebb időbeosztás nélkül, ám arra kérték őket, hogy a napi kalóriamennyiségük felét délután 5 óra után fogyasszák el.

Minden résztvevő ugyanazt az előre elkészített, egészséges ételt fogyasztotta, amelyet a kutatásszervezők biztosítottak a számukra - csak más időbeosztásban. A testsúlyt és a vérnyomást megmérték a kutatási időszak elején, majd a 4., a 8. és végül a 12. héten.

Mindenki fogyott, és a vérnyomásuk is csökkent

Az adatelemzés során azt figyelték meg, hogy az összeállított, egészséges étrend betartásával mindkét csoport tagjai fogytak, és a vérnyomásuk is csökkent attól függetlenül, hogy mikor ették meg az élelmiszereket. "Azt gondoltuk, hogy a korai étkezésre kért csoport tagjai többet fognak fogyni, azonban ez nem következett be. Semmi különbséget nem jegyeztünk fel azok között, akik a napi kalóriamennyiségüket a nap első vagy második felében fogyasztották el. Továbbá a vérnyomáscsökkenésbensem találtunk különbséget" - mondta dr. Maruthur.

A kutatók most még több adatot gyűjtenek a vérnyomásértékekről, ezeket 24 órán keresztül fogják rögzíteni, és a begyűjtött vérnyomásadatokat össze fogják vetni az elemzés során a szoros időrendhez kötött vizsgálati alanyok vércukor-, inzulin- és hormonszintjével. "Ezeknek az adatoknak az összesítése segíteni fog minket abban, hogy még pontosabban megértsük, miként hat az étkezési időrend a kalória-anyagcserére" - mondta dr. Maruthur.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 08:15, péntek | Helyi

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

2021. Április 15. 19:54, csütörtök | Helyi

Döntött a kormány: április 19. után is marad a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés

A teraszok reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva, ahol a vendégeknek nem kell maszkot viselniük.

2021. Április 15. 19:44, csütörtök | Helyi

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt adott ki riasztást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

2021. Április 14. 17:17, szerda | Helyi

Orbán: 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok

Az újraindítás következő lépcsőfokaként ha a beoltottak száma eléri 3,5 milliót, kinyithatnak a teraszok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.