Városlista
2020. december 2, szerda - Melinda

Hírek

2020. November 21. 08:34, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Mindegy, mikor eszünk, ha fogyni akarunk

Mindegy, mikor eszünk, ha fogyni akarunk

Nem segíti elő a prediabéteszes vagy cukorbeteg személyek fogyását az, ha a nap bizonyos szakában korlátozzák az evésüket

- derült ki az Amerikai Szív Társaság 2020. évi tudományos ülésszakán.

"Régóta úgy gondoljuk, hogy meghatározza a szervezet energiafelhasználását, hogy mikor eszünk" - mondta dr. Nisa M. Maruthur, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem docense. "A legkorábbi kutatások nem követték a kalóriabevitel idejét, ezért nem volt világos, hogy akik már korai napszakban is ettek, azok vajon kevesebb kalóriát fogyasztottak-e el. A jelenlegi kutatásban csak annyit változtattunk a módszeren, hogy megfigyeltük azt is, hogy mikor esznek a vizsgálatban részt vevők."

Dr. Maruthur és kollégái 41 túlsúlyosszemélyt figyeltek meg a 12 hetes kutatásban. A legtöbb vizsgálati alany (90 százalék) színes bőrű nő volt, akik prediabéteszes állapotban voltak, vagy cukorbetegségben szenvedtek, az átlagéletkoruk 59 év volt. A megfigyelt személyek közül 21 fő szoros időbeosztáshoz kötött étrendet követett, minden étkezésük a nap meghatározott órájához volt kötve, valamint délután 1 óra előtt kellett elfogyasztaniuk a napi kalóriamennyiségük 80 százalékát. Délutánra, estére alig maradt megehető élelmiszer a napi adagjukból. A másik csoportba a maradék 20 fő került, ők az általánosan megszokott időben ettek a nap 12 órájában, különösebb időbeosztás nélkül, ám arra kérték őket, hogy a napi kalóriamennyiségük felét délután 5 óra után fogyasszák el.

Minden résztvevő ugyanazt az előre elkészített, egészséges ételt fogyasztotta, amelyet a kutatásszervezők biztosítottak a számukra - csak más időbeosztásban. A testsúlyt és a vérnyomást megmérték a kutatási időszak elején, majd a 4., a 8. és végül a 12. héten.

Mindenki fogyott, és a vérnyomásuk is csökkent

Az adatelemzés során azt figyelték meg, hogy az összeállított, egészséges étrend betartásával mindkét csoport tagjai fogytak, és a vérnyomásuk is csökkent attól függetlenül, hogy mikor ették meg az élelmiszereket. "Azt gondoltuk, hogy a korai étkezésre kért csoport tagjai többet fognak fogyni, azonban ez nem következett be. Semmi különbséget nem jegyeztünk fel azok között, akik a napi kalóriamennyiségüket a nap első vagy második felében fogyasztották el. Továbbá a vérnyomáscsökkenésbensem találtunk különbséget" - mondta dr. Maruthur.

A kutatók most még több adatot gyűjtenek a vérnyomásértékekről, ezeket 24 órán keresztül fogják rögzíteni, és a begyűjtött vérnyomásadatokat össze fogják vetni az elemzés során a szoros időrendhez kötött vizsgálati alanyok vércukor-, inzulin- és hormonszintjével. "Ezeknek az adatoknak az összesítése segíteni fog minket abban, hogy még pontosabban megértsük, miként hat az étkezési időrend a kalória-anyagcserére" - mondta dr. Maruthur.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 02. 16:49, szerda | Helyi

Győrfi Pál: Ha kezdenél belefáradni a szabályok betartásába, gondolj kicsit azokra, akiknek egész nap védőfelszerelésben kell dolgozni

A mentők naponta már 10 ezernél is több embernél végeznek mintavételt.

2020. December 02. 16:45, szerda | Helyi

Tájékoztatás a Polgármesteri Hivatalban tartandó igazgatási szünet időtartamáról

A Polgármesteri Hivatalban 2020. december 23. (szerda) napjától 2020. december 31. (csütörtök) napjáig igazgatási szünetet tartanak.

2020. December 02. 16:15, szerda | Helyi

Elérkeztek a várakozás hetei

Különös, korlátozásokkal teli évet tudhatunk a hátunk mögött.

2020. December 02. 14:32, szerda | Helyi

Szigorú szabályozással ugyan, de zajlik a gyakorlati képzés a Mezgében

A járvány első hullámában még nem volt rá lehetőségük, de most a második hullámban engedélyt kapott a Mezgé a gyakorlati képzés személyes jelenléttel való megvalósítására.