Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 16. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mind többen dolgoznának

Mind többen dolgoznának

Mindenki kiegyensúlyozott, gondtalan nyugdíjas évekre vágyik, aminek elengedhetetlen feltétele az anyagi biztonság. A vágy helyett azonban a valóság...

...az előtakarékosság és a tudatos pénzügyi tervezés híján az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt azok aránya, akik munkával töltenék a nyugdíjas éveket, hogy anyagilag biztonságban érezhessék magukat – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből.

A megkérdezettek 82 százaléka nyugodt időskorra vágyik, amikor azzal foglalkozhat, amire aktív évei alatt nem jutott elég ideje. A magyarok 48 százaléka a legszívesebben barátaival és szeretteivel töltene több időt, 40 százalékuk kirándulna, 39 százalék pedig a családjával, az unokáival foglalkozna.

A hobbik szerepe felértékelődik, amikor az időskori önmagukra gondolnak. A ház körüli könnyű munka lehetősége, mint például a barkácsolás vagy a kertészkedés igencsak vonzó, de az általános művelődésre, az olvasásra (27 százalék) vagy a színházba, moziba járásra (25 százalék) is több időt fordítanának.

A vágyak és az elvárt állapot ellenére a megkérdezettek kétharmada próbál olyan állást találni, amelyet nyugdíj mellett is betölthet.

Sajnos a magyar társadalomra még mindig nem jellemző, hogy kimondottan erre az időszakra gyűjtene, a kutatásban részt vevők 20 százaléka csak tervezi, hogy belevág a nyugdíjcélú öngondoskodásba.

Pedig a kiegyensúlyozott nyugdíjas korért az egyénnek is tennie kell. Az már más kérdés, hogy a havi kiadások mellett mennyi marad takarékoskodásra.

JÓ TUDNI

  • 2,7 millió nyugdíjas kapja meg karácsony előtt névre szóló borítékban a 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványt. A borítékokban hat darab utalvány lesz, négy 2000 forintos és két 1000 forintos.
  • Az utalványokat 2018. december 31-ig lehet felhasználni élelmiszerek és melegkonyhás vendéglátóhelyeken meleg étel vásárlására. Országszerte 60 ezer elfogadóhelyen használható fel az így kapott összeg.
  • A pénzt a Magyar Posta juttatja el a címzettekhez, de ha a kézbesítő nem találja otthon a nyugdíjast, akkor értesítőt hagy a postaládájában, amellyel tíz munkanapon belül személyesen lehet átvenni az utalványokat a postán. Ha ez idő alatt sem veszik át, akkor a Magyar Államkincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságánál lehet ismételt kézbesítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.