Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2017. December 16. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mind többen dolgoznának

Mind többen dolgoznának

Mindenki kiegyensúlyozott, gondtalan nyugdíjas évekre vágyik, aminek elengedhetetlen feltétele az anyagi biztonság. A vágy helyett azonban a valóság...

...az előtakarékosság és a tudatos pénzügyi tervezés híján az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt azok aránya, akik munkával töltenék a nyugdíjas éveket, hogy anyagilag biztonságban érezhessék magukat – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből.

A megkérdezettek 82 százaléka nyugodt időskorra vágyik, amikor azzal foglalkozhat, amire aktív évei alatt nem jutott elég ideje. A magyarok 48 százaléka a legszívesebben barátaival és szeretteivel töltene több időt, 40 százalékuk kirándulna, 39 százalék pedig a családjával, az unokáival foglalkozna.

A hobbik szerepe felértékelődik, amikor az időskori önmagukra gondolnak. A ház körüli könnyű munka lehetősége, mint például a barkácsolás vagy a kertészkedés igencsak vonzó, de az általános művelődésre, az olvasásra (27 százalék) vagy a színházba, moziba járásra (25 százalék) is több időt fordítanának.

A vágyak és az elvárt állapot ellenére a megkérdezettek kétharmada próbál olyan állást találni, amelyet nyugdíj mellett is betölthet.

Sajnos a magyar társadalomra még mindig nem jellemző, hogy kimondottan erre az időszakra gyűjtene, a kutatásban részt vevők 20 százaléka csak tervezi, hogy belevág a nyugdíjcélú öngondoskodásba.

Pedig a kiegyensúlyozott nyugdíjas korért az egyénnek is tennie kell. Az már más kérdés, hogy a havi kiadások mellett mennyi marad takarékoskodásra.

JÓ TUDNI

  • 2,7 millió nyugdíjas kapja meg karácsony előtt névre szóló borítékban a 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványt. A borítékokban hat darab utalvány lesz, négy 2000 forintos és két 1000 forintos.
  • Az utalványokat 2018. december 31-ig lehet felhasználni élelmiszerek és melegkonyhás vendéglátóhelyeken meleg étel vásárlására. Országszerte 60 ezer elfogadóhelyen használható fel az így kapott összeg.
  • A pénzt a Magyar Posta juttatja el a címzettekhez, de ha a kézbesítő nem találja otthon a nyugdíjast, akkor értesítőt hagy a postaládájában, amellyel tíz munkanapon belül személyesen lehet átvenni az utalványokat a postán. Ha ez idő alatt sem veszik át, akkor a Magyar Államkincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságánál lehet ismételt kézbesítés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 15:00, vasárnap | Helyi

Évente kétszázötven gramm műanyagot fogyasztunk

Világszerte komoly gondot okoz a hatalmas mennyiségű műanyag szemét. Több ország után legutóbb a Fidzsi-szigeteken tiltották be a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását.

2020. Január 26. 12:00, vasárnap | Helyi

Gyömbérszörppel, gyömbér teával a téli bajok ellen

A gyömbér az egyik legtöbb gyógyító hatással bíró fűszernövény, ráadásul az íze is nagyon különleges, sokféle ízvilágba beleilleszthető.

2020. Január 26. 08:45, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2020. január 26.

2020. Január 25. 17:45, szombat | Helyi

Hosszú távú kulturális együttműködést kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Félegyházi Pékség

Az együttműködés első megvalósulása a magyar kultúra napján színre kerülő, Az ember tragédiája című darabhoz kapcsolódik.