Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 08. 14:53, csütörtök | Bulvár
Forrás: hazipatika.com

Milyen színű a szeme?

Milyen színű a szeme?

A szemünk színéből következtetni lehet bizonyos betegségekre, vagy arra, hogyan bírjuk az italt. Lássuk!

A szemünk színe többet elárul rólunk, mint gondolnánk. A különböző árnyalatokért több gén felelős, ezért lehetséges, hogy ennyiféle szem alakulhat ki. A National Eye Institute szakembere, Dr. Rachel Bishop szerint a szemünk színe olyan, mint a bőr színét adó pigment. Lehet következtetni például belőle az etnikumra - vagyis egy afrikainak általában fekete, egy skandinávnak általában kék szeme van. De nézzük, mit árulhat el rólunk a szemünk színe?

A sötét szeműeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szürke hályog. Egy, az American Journal of Ophthalmology szaklapban, 2000-ben megjelent tanulmány szerint a sötét szemű embereknél 1,5-2,5-szer nagyobb a szürke hályog kialakulásának kockázata. Alapvető védekezési forma a szürke hályog ellen, az UV-sugarak elleni védelem. Viseljen napszemüveget, kalapot.

A vitiligo nem túl gyakori a kék szeműeknél. Egy a Nature szaklapban megjelent, 2012-es tanulmány szerint a vitiligo nevű bőrbetegség kevésbé fordul elő kék szeműek esetében. A közel 3000 vitiligós beteg 27 százaléka volt kék szemű, 30 zöld és 43 százaléka barna. Felfedezték, hogy a szem kék színét adó gének (TYR és OCA2) csökkentik a vitiligó kialakulásának kockázatát - magyarázza Dr. Richard A. Spritz, a University of Colorado School of Medicine szakember.

A kék szeműeknél gyakoribb a melanoma. Genetikai szempontból a vitiligo és a melanóma ellentétek. Az a génvariáció, ami növelte a vitiligo kialakulásának esélyét, az csökkentette a melanomáét. A vitiligo egy autoimmun betegség, ahol az immunrendszer tévedésből megtámadja a pigmenteket. Ez a túlzott aktivitás lehet a kulcs. A pontos összefüggés azonban nem ismert. A megoldást a pigmentképződésben kell keresni.

A sötét szeműek érzékenyebbek az alkoholra. A Personality & Individual Differences nevű szaklapban, 2001-ben publikált tanulmány szerint, ha valakinek fekete vagy barna a szeme, akkor valószínűleg kevesebbet iszik, mint világos szemű társai. A kutatók azt találták, hogy a világosabb szeműek körében nagyobb volt az önértékelés gondok miatt fogyasztott alkohol mennyisége. A kutatók azt feltételezik, hogy a sötét szeműek érzékenyebbek az alkoholra, drogra, ezért kevesebb szerrel is elérik a kívánt hatást.

A világos szemű nők jobban ellenállnak a fájdalomnak. Az American Pain Society 2014-es ülésén Dr. Inna Belfer aneszteziológus kutatásai szerint a világos szemű nőknek magasabb lehet a fájdalomküszöbe. Egy kis csoport nőt szülés előtt és után vizsgált meg, ahol a sötétebb szeműek körében nagyobb volt a szorongás mértéke, az alvászavar, erősebb a fájdalomérzet. Sőt az epidurális érzéstelenítés után a sötét szemű nők nagyobb mértékben éreztek megkönnyebbülést.

A világos szeműek nagyobb eséllyel szenvednek időskori makula degenerációtól. A látás elvesztésének az egyik leggyakoribb oka, az 50 éves kor után kialakult makula degeneráció. Több kisebb tanulmány arra utal, hogy a dohányzás és az öröklődés mellett a világos szem is a kockázatok közé tartozik. A tanulmányok azonban nagyon kis mintákat vettek alapul.

A szem színének változása bajt jelent. Ha kipirosodik a szemfehérje, allergiáról lehet szó, ha besárgul az májbetegségre utalhat. Ha az egyik szem színe változik meg az a neurofibromatózis nevű örökletes betegség jele lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.