Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Augusztus 08. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: szabadfold.hu

Milliókra pályázhatnak - Még egy hétig nyitott a lehetőség!

Milliókra pályázhatnak - Még egy hétig nyitott a lehetőség!

EGY HETÜK VAN még azoknak, akik részt akarnak venni az idei tanyafejlesztési programban. A támogatási pályázatokat augusztus 14-ig kell eljuttatni a hatóságoknak.

Az utóbbi évekhez képest hogyan változott a keret felhasználhatósága?

Első pillantásra nincs nagy változás: a legtöbb pénzt az idei 1,4 milliárd forintos keretből vélhetően megint nem az egyes tanyatulajdonosok kapják meg, ahogyan ez már 2010 óta jellemzően így van. A pályázatban ugyanis jóval több pénzt különítettek el az önkormányzatok számára, mint a tanyatulajdonosoknak. Emlékezhetünk: Budapest egyik piacának felújítására is futotta évekkel ezelőtt a nevében a tanyákra szánt forrásból. Az eddigi pályázatok során is a tanyás megyék városai, falvai sokkal több pénzt nyertek el helyi piacok kialakítására, mint például a tanyák villamosítására, fejlesztésére a magánemberek. Az elmúlt években összesen 2085 pályázat érkezett be a Tanyafejlesztési Programra, melyeknek több mint a fele támogatásban részesült, összesen 6,17 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb célterület eddig a tanyagazdaságok fejlesztése jogcím volt, ahol többek között gazdasági és lakóépületek fejújítására, mezőgazdasági gépek beszerzésére, az állatállomány bővítésére és egyéb gazdaságfejlesztő beruházásokra lehetett támogatást nyerni. Viszont a legtöbb pénzt az önkormányzati fejlesztések vitték el.

Tanyás megyéket említettünk: az idén is felsorolja a pályázati kiírás, hogy Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása, továbbá Pest megye ceglédi, dabasi, gyáli, monori, nagykátai, nagykőrösi, ráckevei, szigetszentmiklósi és vecsési járásának települései vehetnek részt a programban.

A korábbi években a mostanihoz hasonlóan 1,5 milliárd forint jutott, most is ezen kell osztoznia az önkormányzatoknak, a települések konzorciumának, az őstermelőknek, a családi és egyéni gazdálkodóknak, magánszemélyeknek. Újdonság, hogy most külön-külön írtak ki pályázatot tanyaindításra, tanyavillamosításra, tanyafejlesztésre, illetve az önkormányzatoknak. Tanyaindításra maximum 3 millió forint igényelhető, ez 75 százalék vissza nem térítendő támogatást jelent, fiatal gazdálkodó esetében 90 százalék vehető igénybe. A pályázó csak természetes személy, őstermelő lehet. Tanyafejlesztésre hasonló feltételekkel lehet pályázni, de itt már családi gazdálkodó is beadhatja a kérelmet. A tanyavillamosítás támogatására tanyán élő magánszemély pályázhat, 100 százalékos támogatással maximum 10 millió forintot nyerhet el. Az önkormányzatok 5–50 millió forint támogatást kaphatnak pályázatonként. Ebből a pénzből a villany nélküli tanyák villamosenergia- ellátását biztosító önkormányzati fejlesztésekre, egészséges ivóvízzel történő ellátást szolgáló vízvizsgálatokra, illetve a tanyagondnoki hálózat fejlesztésére költhetnek.

A pályázati adatlapok elektronikus kitöltésére és benyújtására július 15.–augusztus 14. között nyílik lehetőség a Herman Ottó Intézet honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).