Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 18. 12:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Milliárdokat elcsaló mobilos bandára csaptak le a kommandósok

Milliárdokat elcsaló mobilos bandára csaptak le a kommandósok

Majdnem négymilliárd forint áfát csalt el egy mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet nemrégiben egy nemzetközi akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben felidézte: a pécsi irányítású bűnszervezet közvetítő cégeken keresztül szerzett be Ausztriából telefonokat nettó áron. Mivel nem fizették meg a termékimport utáni áfát, a továbbértékesítéskor nagyon kedvező árat tudtak képezni, majd az áthárított áfát is visszaigényelték.

A hálózatot a NAV több uniós nyomozóhatóság részvételével négynapos akcióban számolta fel. A pénzügyi nyomozók kilenc embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat letartóztatását a bíróság már el is rendelte. A bűnszervezet irányítóit a NAV kommandósai fogták el, mert náluk "agresszív ellenállásra" lehetett számítani.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV összesen mintegy 2,3 milliárd forintnyi vagyont zárolt: luxusautókat 140 millió, ingatlanokat 550 millió, üzletrészeket 600 millió, bankszámlákat 450 millió forint értékben, de egy 373 milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni. A házkutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot találtak.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak - írta közleményében a NAV.

Címkék: áfa, csalás, elfogás, mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.