Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Január 14. 16:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Milánóban bizonyítottak a Kossuth-os diákok

Milánóban bizonyítottak a Kossuth-os diákok

10 autószerelő és 5 karosszérialakatos diák három hetes milánói szakmai gyakorlaton vett részt az Erasmus+ - Tempus Közalapítvány támogatásával.

Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja. A 2015-1-HU01-KA102-013413 projekt azonosítójú pályázatnak köszönhetően a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Középiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiumának Kiskunfélegyházi Szakképző Intézményéből lehetőségük nyílt a diákoknak arra, hogy a „Mesterségek Északon és Délen” nevezetű programon részt vehessenek, és külföldre utazhassanak szakmai gyakorlatot szerezni.
Az egyik csoport – autószerelők és karosszérialakatosok – Olaszországba, Milánóba utazhattak, a másik csoport pedig – szociális gondozók – Bécsbe készülnek. A program megvalósításához szükséges anyagiakat az Európai Unió finanszírozta.

A Milánóba utazó diákok névsora a következő: Csótya Ádám, Farkas Balázs, Farkas Márk, Gregus Sándor, Konkoly Gábor, Lovas Richárd, Magó Zoltán, Makai Dávid, Masír Dániel, Mécs Gábor, Miklósi György, Rácz Zsolt, Szekeres László, Tatár Imre és Vakulya Gábor.

Szakmai kísérőtanárok: Bajáki Imre, Domokos Sándor, Jendrics László voltak.

Olaszországban jelentős az autógyártás és minden szinten az előrehaladott gépesítés jellemző, hiszen a legújabb gyártósorok és szerszámok vannak használatban. Az olaszországi anyaghasználat is szélesebb körű, mint a hazai, tehát ezen a területen is volt mit ellesni, megfigyelni a gyakorlatra kiutazó diákoknak. EU országonként hasznos lehet más tagállamok szabályait, törvényeit, rendeleteit és azok alkalmazását megismerni. A tanulók szempontjából a 3 hetes külföldi szakmai gyakorlat óriási fejlődést és újdonságot jelentett. Az új gépek használata pedig a szakma iránti elköteleződést és a hosszú távú célok megalapozása volt, és a diákok minden munkahelyen jól megállták a helyüket.

A pályázat nem titkolt célja az volt, hogy a diákok új megoldási módszereket tanuljanak meg az olaszországi tanulmányúton, továbbfejlesztett szerszámokat ismerjenek meg, bátrabban tudják használni az új gépeket, és ezekkel a lehetőségekkel még alkalmasabbak lesznek az önálló munkavégzésre, hiszen új helyzetekben próbálhatják ki magukat. Tudásuk gyarapodott azzal is, hogy fel tudják majd mérni és össze tudják majd hasonlítani az eddig megszerzett tudásukat a külföldi csúcstechnológiával és azok munkamódszereivel. A diákok munkáját külföldi munkahelyeken a mentorok magas színvonalúnak értékelték, és Europass Mobilitási Igazolványt kaptak kézhez, ami a diákoknak versenyelőnyt jelenthet majd elhelyezkedésükkor.

Az utak megszervezéséhez a fogadó partnerek segítségét kérte a tantestület, akik helyismeretükkel támogatták és támogatják az iskola külföldi tanulmányútjait.

A diákokkal minden este munkanaplót írtak, melyben rögzítették az aznap elsajátítottakat. A beszámolók tartalmazták, hogy mi újat tanultak aznap, mit próbálhattak ki, hol jártak, mit láttak, mit tapasztaltak. A diákok tapasztalatot szereztek a külföldi cégekről működési struktúrájában, a kísérő tanárok figyelemmel kísérték és feljegyzést készítettek a tanulók hozzáállásáról és munkájáról a mobilitás alatt és a hazaérkezést követően, írásban, egyenként értékelték is őket.

Az értékelés 4 fő szempontja a következő:

  • Új szakmai gyakorlat megszerzése vagy régi elmélyítése
  • Aktivitás, vállalkozó szellem a gyakorlatok alatt
  • Kommunikációs hajlandóság
  • Idegen nyelv használata

A cél az volt, hogy olyan helyre utazzanak, ahol újításokkal, a szakmán belüli más módszerekkel és stratégiákkal találkozhatnak, növelve ezáltal itthoni elhelyezkedési esélyeiket.

Összességében elmondható, hogy a programon résztvevő diákok külföldön is bizonyították szakmai felkészültségüket és rátermettségüket, erről tett tanúbizonyságot az olaszországi feletteseik nyilatkozata is, akik maradéktalanul elégedettek voltak a fiatalok munkájával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.