Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mikrochipért rohamozták az állatorvosokat

Mikrochipért rohamozták az állatorvosokat

Január elsejétől már büntethetők a kutyatulajdonosok, ha kedvencükben nincsen mikrochip. A Békés Megyei Hírlap úgy tudja, előfordult, hogy hiánycikk volt a chip. A kutyák mikrochippel való megjelölése nem új keletű dolog. Dr. Muntyán János orosházi állatorvos azt mondta a lapnak, ezt a tevékenységet évek óta végzik.

'A rendelet előírja, hogy januártól a kedvtelésből tartott állatok esetében a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. December utolsó napjaiban óriási volt nálunk a roham, szinte kizárólag chipes jelöléseket végeztünk. Fontos felhívni a gazdik figyelmét arra, hogy kérjék a beültetést végző orvostól, hogy regisztrálja a chip adatait az országos nyilvántartási rendszerbe' — hangsúlyozta Muntyán doktor. Megerősítette, sok helyen volt fennakadás az utóbbi napokban, mert elfogyott a chip. A forgalmazók se készültek fel erre. Információk szerint a nagykereskedők a hét végére szállítanak és megszűnik a beszerzés körüli gond. Az állatorvos azt mondta, eddig is voltak kutyatartók, akik ezt igényelték, netán külföldre utaztak kedvencükkel és feltétel volt a chip megléte. A chipes azonosítás egy elkeveredett állat esetében is életmentő, hiszen könnyebben vissza tudja kapni elveszett kedvencét a gazdi.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője arra kéri az önkormányzatokat, a helyi fórumokon segítsék elő, hogy minden kutyatulajdonos szerezzen tudomást a chipbeültetési kötelezettségről. Sajnos, a kisebb településeken vagy a szegényebb területeken a kötelező féregtelenítés, a veszettség elleni oltás is rendszerint elmarad, pedig a védelem nélküli állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére