Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Április 28. 10:42, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Mikor jár az egészségbiztosítás?

Mikor jár az egészségbiztosítás?

Fontos tudnivalók a külföldről hazatérőknek.

Mit tegyen, ha nincs tajkártyája? Kell-e fizetnie a járványügyi ellátásért? Kit keressen, ha koronavírusra utaló tüneteket tapasztal? Mutatjuk a teendőket.

Minden külföldről hazatérő személy részesül az egészségügyi ellátásban hazánkban, azonban ehhez néhány fontos lépést meg kell tenniük. A jelenleg hatályos szabályok szerint léphetnek be a magyar egészségbiztosítás rendszerébe, azaz biztosítási jogviszonyt kell létesíteniük vagy az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsági feltételnek kell fennállnia, és a szünetelő tajkártyájukat újra kell érvényesíteniük.

A külföldön dolgozó, de koronavírus miatt most hazatért ma­­gyar állampolgárok a külföl­­di biztosítójuk által kiállított EU-kártyával vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást Ma­­gyarországon – derült ki az Em­beri Erőforrások Minisztériuma közleményéből.

Továbbá azok, akik egyáltalán nem rendelkeznek tajkártyával, egy megállapodás során 24 plusz 1 havi járulék megfizetésével is rendezhetik egészségbiztosítási jogviszonyukat. Azonban a járványügyi helyzetben az egészségügyi ellátásokra és azok finanszírozására speciális szabályok alkalmazandók, mivel az állam jól behatárolt közegészségügyi érdeke a járvány megfékezése és megelőzése.

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt azonban másképp alakul néhány egészségügyi ellátás és annak finanszírozása. Az EMMI beszámolója szerint ugyanis a jogviszony előzetes igazolása nélkül, az alapcsomag részeként kell biztosítani az ország területén tartózkodó személy részére a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, az elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, a kötelező orvosi vizsgálatot, továbbá an­­nak a személynek a mentését, aki azonnali ellátásra szorul.

A járványügyi intézkedések kötelező érvényűek minden, az országban tartózkodó személyre. Az ilyen ellátások igénybevétele kötelező, ezért az állam a központi költségvetésből biztosítja a pénzügyi fedezetet azon személyek koronavírussal kapcsolatos ellátására, akik egészségbiztosítással nem rendelkeznek.

Fontos, hogy a külföldről ha­­zatérők korábbi háziorvosukat keressék fel. Ha vírusra utaló tü­neteket tapasztalnak, kizárólag telefonon kérjenek segítséget a háziorvostól, vagy az országos központi telefonszámot tárcsázzák: 80/277-455 és 80/277-456.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.