Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 01. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Mikor a Zene és az Évi vetkőztet…

Mikor a Zene és az Évi vetkőztet…

Zene és Évi az új dizájner drogok neve, melyekkel a nyáron elárasztották a magyar piacot.

Zene és Évi az új dizájner drogok neve, melyekkel a nyáron elárasztották a magyar piacot. Vetkőzös drognak is emlegetik ezeket, mert miközben fogyasztóik hőháztartása felborul – testhőmérsékletük akár 40 Celsius-fokra is felmehet -, hallucinációkat, pánikrohamokat élnek át. Egyesek úgy érzik bogarak mászkálnak rajtuk, mások azt, hogy tűz égeti a testüket, ezért meztelenre vetkőznek – legyenek bár az utcán vagy más közterületen. Az újfajta drogok úgy működnek, mint az orosz rulett: a legnagyobb veszélyük, hogy senki nem tudja, valójában mit tartalmaznak. Ami viszont biztos: élvezőik közül tízből nyolcan a kórházban kötnek ki.
E főként porformájú anyagokat a fiatalok intravénásan használják. Aki a szerek fogyasztásába nem pusztul bele, nagy eséllyel összeszedhet egy HIV- vagy hepatitis C-fertőzést – főleg ha nem jut steril tűhöz. A kábítószerfüggő fiatalok többsége nincs tisztában az egészségügyi kockázatokkal, ezért előfordul, hogy többen is használnak egy fecskendőt. Az ártalomcsökkentés egyik kulcsfontosságú eleme a tűcsere program, amely országosan mintegy harminc helyszínen, Budapesten és a nagyobb vidéki városokban is elérhető. Ezeken a helyszíneken a kábítószer-élvezők az eszközeiket – fecskendőket, szűrőket – térítésmentesen cserélhetik sterilre. A program keretén belül, gondoskodnak a használt tűk begyűjtéséről is. A Drog Fókuszpont adatai szerint ott, ahol tűcsere programot működtetnek, kevesebb a veszélyes szemét, s több használt fecskendő kerül vissza, mint amennyit újként kiosztanak. A tűcsere program azonban helyenként jelentős ellenállásba ütközik: Budapest egyik kábítószerrel leginkább fertőzött kerületében, a Józsefvárosban az önkormányzat augusztus végén felmondta a drogprevencióval foglalkozó Kék Pont Alapítvánnyal kötött együttműködést. Arra hivatkoztak, hogy a tűcsere az oka a környéken eldobált fecskendők száma növekedésének, s a kerületbe vonzza a drogfogyasztókat. Szakértők szerint ha egy HIV-fertőzött felbukkan a VIII. kerületihez hasonló kábítószer-élvező közösségben, egy év alatt akár a társaság egyharmadát is megfertőzheti. Szeptemberben már ki is szűrték az első HIV pozitív drogost. Az intravénás kábítószer fogyasztók 60-70 százaléka pedig most is hepatitis C vírussal fertőzött.
A drogproblémák kezelésére évről évre kevesebbet ad a költségvetés. Pedig érdemes lenne kiszámolni, mi éri meg jobban: a megelőzésre vagy a súlyos betegek éveken át tartó költséges gyógytására áldozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő