Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2013. Szeptember 27. 16:27, péntek | Helyi
Forrás: - szerk. -

Mihály napi Pásztorvásárnap

Mihály napi Pásztorvásárnap

Az ország ezerháromszáz településén, közöttük Kiskunfélegyházán is hagyományőrző és kulturális fesztivált tartanak Szent Mihály-napja alkalmából

Az ország ezerháromszáz településén, közöttük Kiskunfélegyházán is hagyományőrző és kulturális fesztivált tartanak Szent Mihály-napja alkalmából az „Itthon vagy –Magyarország, szeretlek programsorozat keretében, melynek megrendezésére 750 ezer forint támogatást nyert a város a Belügyminisztérium pályázatán. A fesztivál három helyszínen – Kiskun Múzeum, Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Szakmaközi Művelődési Ház – zajlik.
A két napos fesztivál szeptember 28-án Mihály napi kézműves foglalkozással indul a művelődési központban, majd este a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa ad hangversenyt, míg a Szakmaközi Művelődési Házban szüreti bál kezdődik. Másnap a Vásárnyitás alkalmából Kapus Krisztián polgármester mond köszöntőt a Kiskun Múzeumban. Délelőtt nyitja meg kapuját a „Mesterségek udvara”, ahol borász, fazekas, kovács, méhész és szűcsmesterek adnak ízelítőt tudományukból, illetve ajánlják portékáikat az érdeklődő közönségnek. Lehetőség lesz megtekinteni a múzeum Kiskunság pásztor- és betyáréletét bemutató kiállításait, valamint az országban egyedülálló börtönmúzeumot is. A gyermekeket népi játékok várják, a felnőttek pedig hasznos információkhoz juthatnak a helyi Tourinform Iroda jóvoltából. Játékos vetélkedő –játékos próbatételek várják a vállalkozó kedvűeket „Szeretlek Kiskunfélegyháza” címmel. Az ügyesebbek bőrből és gyapjúból készíthetnek dísztárgyakat, míg a kíváncsiak városnéző sétára indulhatnak. A Natura Hungarica Alapítvány közreműködésével Gardrób Tuning néven félegyházi motívumokkal díszíthetik ruhatárukat az érdeklődők.
Délben Mihály napi szentmisét celebrál a Sarlós Boldogasszony templom plébánosa a Kiskun Múzeum kápolnájánál. A déli szieszta idején szalma pihenő és olvasósarok kínál nyugodt perceket. A Királyi Szakácsok kemencés kenyérlángossal tartanak gasztronómiai bemutatót.
A délután folyamán különböző kulturális műsorok között válogathatnak a ’vásározók’. Varga Mihály mesemondó és a Profil bábcsoport előadása után a népzenéé lesz a főszerep. Gárgyán Ildikó népdalcsokorral, Cseke Attila és Vas László dél-alföldi népdalokkal és dudanótákkal szórakoztatja a közönséget. Nem marad el a táncház és a pásztortűzgyújtás sem. A programhoz csatlakozott településeken egyszerre lobbannak fel a tüzek, amivel az összetartozás érzését kívánják erősíteni. A tűzgyújtás előtti vidám hangulatról Gulyás László és a Langaléta Garabonciások gondoskodnak.

A program plakátját ITT megtekintheti!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:15, szerda | Helyi

Újabb remek versenyeredmények

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar, tanulmányi versenyt hirdetett 12. évfolyamos tanulók részére.

2022. Január 19. 12:00, szerda | Helyi

Élelmiszerárstop: ezt a termelők fogják megfizetni

Alapvetően a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll az élelmiszerek megdrágulása mögött, de hamarosan jön a visszarendeződés.

2022. Január 19. 10:43, szerda | Helyi

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

2022. Január 19. 08:52, szerda | Helyi

Ma is meghazudtolja magát a januári időjárás

Az előrejelzések szerint a keddi időjáráshoz hasonlóan szerdán is hét ágra süt majd a nap az ország túlnyomó részén.