Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 06. 07:26, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Mihail Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Mihail Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics XIII. szimfóniája lesz a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki koncertjének műsorán. Az estet Mihail Jurowski vezényli, aki Sosztakoviccsal közeli barátságban állt.

Csajkovszkijra jelentősen hatott Mozart: az orosz szerző neoklasszicizmusának legszebb darabja a lírai érzékenységében, mértéktartásában, formai tömörségében és kecses dallamvilágában a 18. században gyökerező Vonósszerenád.
"Rettenetesen szeretem ezt a szerenádot" - idézte fel Bukta Julianna sajtómenedzser a zeneszerző írását. A közönség már a nagysikerű moszkvai ősbemutatón felismerte, hogy remekművet hall, és a Vonósszerenád azóta is Csajkovszkij egyik legnépszerűbb darabja.
Sosztakovics 1962-ben bemutatott XIII. szimfóniája műfajilag nehezen besorolható, hiszen dalciklusnak vagy kantátának is nevezhető: mind az öt tétele egy-egy Jevtusenko-vers megzenésítése. A zene az elhangzó verseken keresztül nemcsak a szovjet antiszemitizmust, hanem a szovjetunióbeli élet más aspektusait is a középpontba állítja (Humor, Az üzletben, Félelmek, Karrier).
"Az emberek tudtak Babij Jarról Jevtusenko verse előtt is, de hallgattak. Amikor azonban elolvasták a verset, a hallgatás megtört. A művészet megtöri a csöndet" - hangoztatta a zeneszerző. Jevgenyij Jevtusenko híres versének témája a holokauszt egyik legnagyobb tömeggyilkossága. Sosztakovics először csak ezt az egy költeményt akarta megzenésíteni, később azonban rátalált még három másik Jevtusenko-versre, egy negyediknek a megírására pedig ő maga kérte fel a költőt (ez a vers lett a mű negyedik tételének alapja). Így alakult ki a basszus-szólóra, férfikarra és nagyzenekarra készült, öt tételből álló ciklus.
A hangverseny karmestere, Mihail Jurowski Sosztakoviccsal közeli barátságban volt, gyakran beszélgettek és négykezest is játszottak együtt. Így nem véletlen, hogy manapság Jurowski az egyik fő előadója Sosztakovics zenéjének. A koncert énekes-szólistája az orosz származású, Budapesten élő Fokanov Anatolij.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során