Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Augusztus 22. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért sírunk? Itt a tudományos magyarázat!

Miért sírunk? Itt a tudományos magyarázat!

Így születnek a könnyeink.

A sírás teljesen természetes érzelmi reakció, amelyet mindkét nem tagjai gyakorolnak, igaz, eltérő arányban: felmérések szerint a nők ötször többet (évi ötvenszer) sírnak, mint a férfiak. Hogyan működik a sírás mechanizmusa, és mitől sírunk egyáltalán?

A mindenki számára sajnos biztosan ismert példa a szakítás közben feltörő sírás: érzelmi helyzetre adott reakcióról beszélünk, amely során a szemgolyónk és szemhéjunk közti könnymirigy folyadékot termel, spontán pislogást követően pedig a folyadék elterül szemünkön. A könnynek innentől kezdve két iránya lehet: vagy felszívódik a szemről (az úgynevezett könnypontokon keresztül) vagy pedig a szemünk nem képes kezelni a könnyek mennyiségét: ezt pedig mindenki jól ismeri.

A könnyeknek azonban többféle típusa van: háromfélét különböztetünk meg. A bazális könnyek gyakorlatilag azért vannak, hogy a szaruhártyát nedvesen tartsák, hogy a szemünk ne száradjon ki. Az úgynevezett reflexkönnyek azért vannak, hogy kimossanak a szemünkből minden irritációt vagy belekerülő, oda nem tartozó részecskét (a hagymapucolás közbeni sírás esete például pont ide tartozik).

A harmadik típusú könnyet nem nagyon kell bemutatni: a síráskönnyeket akkor sírjuk ki, ha erős érzelem lesz úrrá rajtunk: stressz, élvezet, düh, szomorúság vagy akár fizikai fájdalom. Ezek egyfajta természetes fájdalomcsillapítóként szolgálnak, az ezekben található leu-enkefalin miatt is érezzük magunkat megkönnyebbülve egy sírás után. Az érzelmi reakció beindítja az idegrendszerünk erre hivatott részét (a limbikus rendszert, egész pontosan a hipotalamuszt), az pedig az acetilkolin nevű neurotranszmitteren keresztül beindítja a könnygyártást.

És mi a sírás értelme egyáltalán? Reakció egy érzelmi állapotra vagy segítségkérés a körülöttünk levőktől? Egyes pszichológusok úgy vélik, a sírás után azért is érezzük jól magunkat, mert megerősítjük ezzel a kapcsolatot az éppen minket körülvevőkkel, akik a közös tehetetlenségben is részt vesznek.

A könny összetétele
A könny átlátszó, erősen sós ízű, enyhén lúgos kémhatású folyadék. Az átlagos, a látás biztosításához szükséges könnytermelés 1-2 mikroliter/perc, azaz napi 1-3 ml. Az alap-könnytermelés során képződő könny összetétele viszonylag állandó. A könnyek összetételét, miután termelésük "alapanyagául" a vérplazma szolgál, szokás annak összetételéhez hasonlítani, azaz, hogy a benne levő anyagok kisebb vagy nagyobb arányban vannak jelen benne, mint a plazmában.

A sírásnak akár még evolúciós szerepe is lehet: gyengeségünket fedhetjük fel egy helyzetben vagy ezzel megadhatjuk magunkat és elejét vehetjük egy támadásnak. (A csecsemők sírása például kifejezetten kommunikatív, hiszen másféleképpen még nem tudják az általuk átérzett érzelmeket átadni: itt is három, általános, dühös és fájdalomsírás különböztetünk meg.)

A sírással kapcsolatban érdekes az is, hogy nem csak az arcunkat nedvesíti be, hanem más hatásai is vannak: megnő a pulzusunk, izzadunk, lelassul a lélegzetünk, elszorul a torkunk - összefoglalva a tudomány álláspontja szerint: jobban érezzük magunkat utána, úgyhogy tartanunk semmiféleképpen nem kell attól, hogy valaki meglátja ezeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).