Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Február 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Miért sírunk?

Miért sírunk?

Ha szomorúak vagyunk, ha valami fáj, ha dühösek vagyunk, ha meghatódunk, ha nagyot nevetünk potyognak a könnyeink. Vajon miért?

Ha szomorúak vagyunk, ha valami fáj, ha dühösek vagyunk, ha meghatódunk, ha nagyot nevetünk potyognak a könnyeink. Vajon miért?
A könnyek egyik funkciója, hogy megvédjék, táplálják szemünket és segítsenek enyhíteni az irritációt. Sírunk, ha érzelmeink törnek elő belőlünk, viszont ennek az okát még a tudósok sem tudták pontosan megfejteni. Az evolúciós magyarázat a könnyekre az, hogy ezzel jelezzük a bajt társunknak anélkül, hogy a ragadozók figyelmét felkeltettük volna a sebezhetővé válásunkra.
Az érzelemből eredő könnyezésre csak az emberi faj képes, az állatok nem. Más élőlények csak az alapkönnyre alkalmasak, amelyek a pislogás által szétoszlik a szemgolyón, így védve annak épségét, egészségét.

Egy kiadós sírás alkalmával rengeteg stresszhormontól lehet megszabadulni, ráadásul a szervezet ilyenkor még endorfinokat is felszabadít éppúgy, mint egy hatalmas nevetés vagy egy edzés után, amitől jobban érzi magát az ember.
A munkahelyen általában rejtegetjük könnyeinket, mert ezt a gyengeség jeleinek könyvelhetik el feletteseink és kollégáink is. Ebből kifolyólag még a nők közül is sokan kirohannak a mosdóba pityeregni. A nők ráadásul tényleg sírósabbak. Felmérések bizonyítják, hogy ötször gyakrabban sírnak, mint a férfiak, ráadásul sokkal hosszabban. Ez biológiai okokból is következik, hiszen különbözőek a könnycsatornák, így a nők könnyei gyorsabban csordulnak ki, míg a férfiak könnyebben tudnak uralkodni magukon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit