Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 24. 17:51, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Miért pont éjfélkor miséznek Szenteste?

Miért pont éjfélkor miséznek Szenteste?

Nagy Szent Gergely, a középkor egyik legnagyobb hatású pápája által bevezetett szokást követve december 24-én éjfélkor valamennyi katolikus templomban szentmisét tartanak.

Nagy Szent Gergely, a középkor egyik legnagyobb hatású pápája által bevezetett szokást követve december 24-én éjfélkor valamennyi katolikus templomban szentmisét tartanak - emlékezve Jézus születésére. Az adventi várakozás után a karácsonyi ünneplés a szentestével, karácsony vigíliájával kezdődik.

A hívő emberek évszázadok óta virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak ezen az estén,csak az éjféli mise után fogyasztották el azünnepi vacsorát. Erre a hagyományra vezethető vissza, hogy nálunk ilyenkor általában hal kerül az asztalra.

Az otthoni karácsonyfák alatt, a templomokban, de a tereken is ott vannak a Jézus születését megörökítő betlehemek: a jászolban fekvő kisdeddel, édesanyjával, Szűz Máriával és Szent Józseffel. A betlehemi jászol állításának szokása Assisi Szent Ferenctől ered, aki 1223-ban a greccioi erdőben az éjféli misére egy barlangot rendezett be, élő személyekkel jelenítette meg a betlehemi történetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.