Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 13. 14:06, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Miért nem működnek a \"Divat-diéták\"?

Miért nem működnek a \

Ne adjunk a könnyű sikereket ígérő divat diétákra, inkább forduljunk szakemberhez, aki segít megszabadulnunk a zsírpárnáktól, úgy hogy ne veszítsük el belső értékeinket!

Brutális kalóriacsökkentés!
Általában a divat diéták alapja a hirtelen és nagymértékű kalória megvonás. Néha ráadásul annyira csekély energia bevitelét követelik meg, ami még éppen elég a szervek működéséhez, sőt előfordulhat az is, hogy még ahhoz sem. Utóbbinál maradandó károsodással is számolnunk kell. Fontos tudnunk, hogy ha egész nap egy helyben ülünk vagy fekszünk, a testünknek akkor is bizonyos mennyiségű kalóriára van szüksége.

Szervezetünk „raktározó üzemmódba” áll!
A gyors kalóriamegvonásra testünk válasz reakciója raktározás lesz, mert úgy érzékeli, hogy roppant szűkös idők jönnek. Ebből kifolyólag igyekszik minél több zsírpárnát raktározni, hogy energiát tudjon tárolni és ezzel párhuzamosan az anyagcserét is lelassítja. Így előfordulhat, hogy koplalunk, de a hurkák mégsem olvadnak le rólunk.

Jojo stop!
Valóságos rémálma a fogyókúrázók életében a fogyás és a hízás állandósult váltakozása. A súlyingadozás nemcsak a testünket, bőrünket, hanem a lelkünket is megviseli. Épp ezért érdemes elkerülni. A legjobb, ha lassítasz a fogyókúrával és beéred havi 1-2 kg-os fogyással, éppúgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A „csoda” diéták ennél jóval több fogyást ígérnek, de épp az előzőekben leírt „raktározó üzemmód” miatt nem lehet tartós a fogyásunk.

Állandósul a stressz
A tápanyag hiányát idegrendszerünk nehezen viseli el, szinte vibrálunk egész nap. Természetes, hogy állandóan csak olyan ételek körül kavarognak a gondolataink, amiket nem tömhetünk magunkba, ettől pedig tetőződik az rosszkedv és egyre csak idegesebbek leszünk. Arról nem is beszélve, hogy általában a diéták konkrét célt ígérnek, minek hatására ott zakatol bennünk a félsz: vajon képesek leszünk-e megcsinálni? A jó fogyókúra márpedig nem szabad, hogy kikészítsen lelkileg!

Lustaság, nyűgösség
Már írtunk róla, hogy a divatdiétákkal nem juttatunk elegendő tápanyagot a szervezetünkbe. Ez szűnni nem akaró fáradtsághoz és kimerültséghez vezet, ami megnehezíti a rendszeres testmozgást, ami nélkülözhetetlen az anyagcsere gyorsításhoz. Hosszú távon ezért működésképtelen a diéta, mert depresszióhoz és szervkárosodáshoz vezethet.

Az izom elveszik, a zsírpárna marad
Ha úgy gondolod, hogy a koplalás felér egy lórúgással a zsírpárnáknak, akkor csalódás fog érni! A szervezeted először folyadékot, aztán izmot éget, még mielőtt a zsírraktárakhoz nyúlna. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy a divat diéták egy időre vékonyabbá varázsolhatnak ugyan, de formásabb nem leszel. A koplalásra utaló jellegzetes testalkat sovány, ugyanakkor narancsbőrös és löttyedt. Kinek kell az?

Koplalással megfosztod magad a vitaminoktól is!
Attól függően, hogy milyen aktív életet élünk fizikai és szellemi vonatkozásban, minden áldott nap bizonyos mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk. Ha szervezetünk ezt nem kapja meg, veszélybe kerülnek az alapvető folyamatok, úgymint az emésztés, a gondolkodás és az immunrendszer. Egy-egy húzósabb divat diétával még a hormonháztartásunkat is veszélyeztethetjük.

Kell ez nekünk? Persze, hogy nem!
Ne adjunk a könnyű sikereket ígérő divat diétákra, inkább forduljunk szakemberhez, aki segít megszabadulnunk a zsírpárnáktól, úgy hogy ne veszítsük el belső értékeinket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.