Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Február 11. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért lehet belehalni az influenzába?

Miért lehet belehalni az influenzába?

Az idei influenzajárvány már három életet követelt, összesen pedig kilenc embernél volt szükség intenzív ellátásra. Kiket fenyegethet ilyen mértékben az influenza?

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány: január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal csökkent a regisztrált betegek száma. Eddigi információk alapján már 92 ezer ember fordult az influenza tüneteivel orvoshoz. A megfelelően kezelt és kúrált influenza nem okoz komoly gondot, azonban olykor előfordul, hogy a betegség halálos kimenetelűvé válik. Kiknél vezethet súlyosabb szövődményekhez az influenza?

Milyen szövődményei lehetnek az influenzának?

Az influenzavírus szabad utat nyit a légutakra veszélyes baktériumok előtt, így a tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni a betegséget! Különösen azért, mert a kezeletlen influenza komoly szövődményeket is okozhat.

Felnőttek és gyerekek esetében mások ezek a szövődmények. Felnőttkorban gyakran okoz tüdőgyulladást, krónikus hörghurutot, agyi keringési zavart, de szívinfarktust, agyhártyagyulladást, veseelégtelenséget és toxikus sokkot is.

Gyerekek esetében más szövődmények jelentkezhetnek: a vírus okozhat lázgörcsöt, asztmát, gennyes középfülgyulladást. Súlyos szövődmény lehet a Reye-szindróma is, mely neurológiai tünetekkel, görcsökkel jelentkezik, de akár kómához is vezethet.

Tehát az influenzát komolyan kell venni, hiszen súlyos szövődményei is lehetnek. De kiknél kell jobban ügyelni a betegség kezelésére?

Kik vannak nagyobb veszélyben?

A három elhunyt beteg közül kettő esetében is amagas vérnyomásés a vírus találkozása, míg a harmadiknál más krónikus betegség okozta a halált. A közzétett információk szerint egyik beteg sem kapott influenza elleni védőoltást.

Az influenza szövődményei azokat támadhatják meg, akik amellett, hogy nem védettek a vírussal szemben, legyengült immunrendszerrel vagy más, krónikus betegséggel küzdenek. Éppen ezért elsősorban a gyermekeket és az időseket fenyegetik a komolyabb szövődmények, számukra kifejezetten ajánlott a védőoltás beadása is.

Mivel a vírus zárt térben jobban terjed, ezért az iskolai, óvodai környezetben még nagyobb veszélynek vannak kitéve a gyerekek.

Ha gyermekén az influenza jeleit tapasztalja, vigye azonnal orvoshoz! Emellett nagyon fontos az ágynyugalom és a megfelelő folyadékpótlás is. Ezek betartása természetesen mindenkire vonatkozik, de az idősebb és legfiatalabb embertársaink esetében különösen fontos!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.