Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2012. Március 14. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet – ez a tény már régóta ismert.

De vajon milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

Egyrészt gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, de minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív-és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet, ráadásul egy tanulmány azt állítja, hogy mindezek által felgyorsítja az öregedést.

Másrészt az égetett cukor rákot okozhat. Ugyanis egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak. Fogorvosok ráadásul felfedeztek egy „montain dew”-nak keresztelt szindrómát gyermekeknél, ugyanis náluk a túlzott vércukorszint üregeket okozhat a szájon belül. Emellett azt is megállapították, hogy a citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethet.

Nemcsak az üdítőital, a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.