Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 05. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Hazipatika.com

Miért jó a kecsketej?

Miért jó a kecsketej?

Bár őseink korában a kecsketej fogyasztása igen gyakori volt, napjainkra ez meglehetősen visszaszorult.

Pedig értékes tápanyagokat tartalmaz, és a nagyobb piacokon, termelői- és biopiacokon könnyen hozzá is juthatunk.

Szerencsére ma már egyre több kisebb, közepes gazdaságban foglalkoznak kecskék tartásával, ugyanis minimális gondozást és odafigyelést igényelnek, viszont tejük annál értékesebb tápanyagokat tartalmaz.

Kiváló immunerősítő, és gazdag tápanyagokban
A kecske a szabadban tölti a mindennapjait. Mezőkön, réteken legel, de szereti a hegyvidékeket is. Érdekes, hogy a mezőkön és a hegyvidéken legelő kecskék tejének teljesen más íze van. A francia és svájci termelők állítják, hogy a legfinomabb kecsketejes termékek a hegyvidéki levegőn élő kecskéktől származnak. Az mindenesetre tény, hogy a kecsketej sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint a tehéntej. Miért érdemes tehát időnként fogyasztani belőle?

A kecsketej összetétele inkább az anyatejhez, semmint a tehéntejhez hasonlítható. Éppen ezért komoly szerepe van immunrendszerünk védelmét illetően. Azoknak az anyáknak, akiknek kevés a teje, vagy egyáltalán nincs, kecsketejet szoktak ajánlani szoptatásra.

Zsírtartalma bár magasabb, mint a tehéntejnek, ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetőek, így nem megterhelők a szervezet számára. A friss, lágy sajtok kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a keményebbek.

Kiváló fehérje- és kalciumforrás, a csontritkulás megelőzésében így kiemelkedő a szerepe.
Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, főként kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és káliumot.

A vitaminok közül megtalálható benne az A-vitamin, a B1-, B2- és B5-vitamin, a niacin, valamint D-vitamintartalma is jelentős.

Kiváló antioxidáns, segít a sejtek egészséges fejlődésében, A-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig a pajzsmirigy működésre is jótékony hatással van. A benne található B-vitaminoknak köszönhetően az ideg- és az izomrendszer működését is segítik.

Egyes kutatások szerint az allergia ellen is véd. Sőt, a kecsketejet még a tehéntej-allergiások is fogyaszthatják.

A kecskesajt
A kecske tejéből leginkább kecskesajtot szoktak készíteni. A friss, lágy kecskesajt kevésbé jellegzetes, mint érett fajtája. Ekkor íze sokkal markánsabb és fűszeresebb is. A kecskesajt igen sokféle formában kapható, így jól illenek hozzá a zöldfűszerek, a kömény, a pirospaprika, a bors, vagy a kurkuma.

A kecsketej és tejtermékek szezonális termékek, ugyanis a téli hidegben a kecske sokkal kevesebb tejet ad. Tavasszal és nyáron viszont annál többet, így érdemes akkor felraktározni néhány ízletesebb sajtot belőle. A friss sajt hűtőben egy, keményebb formában pedig akár több hétig is eláll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA