Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 07. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért fontos az énidő?

Miért fontos az énidő?

Nőként olykor érdemes megállni egy kicsit, és átgondolni, hogy mennyi időt szánunk saját magunkra a hétköznapok során. Bene Zsuzsa pszichológus írása.

Mennyire vagyunk képesek a saját szükségleteinket figyelembe venni, mennyire élünk a számunkra szükséges énidő megteremtésének lehetőségével? Kerítünk-e sort arra, hogy önfeledten feloldódjunk a magunk választotta tevékenységben, úgy, hogy átmenetileg minden mást kizárunk?

Kell a mentális jóllét

Nőként a hétköznapi rutin és "taposómalom" számtalan szerepvállalási formában lehetséges. A környezetünkről való gondoskodás gyakran egyszerre mutatkozik meg társként, anyaként, lányként, barátként, és a munkatársként való helytállásban. Sokszor egyszerűbb a többiek elvárásait, igényeit előtérbe helyezni, a teendőkre szánt időt pedig az egyedül töltött minőségi idő rovására kiterjeszteni.

Bár abban mindenki egyetért, hogy az énidő beiktatása életünkbe igen fontos dolog, ugyanakkor erre - kellő rendszerességgel - alkalmat találni nem is olyan egyszerű feladat, mindenképpen tudatosságot, odafigyelést igényel. Ám az ilyen irányú erőfeszítések jó hatásúak, hiszen a viszonylag kevés, de folyamatos időbefektetés is jelentős stresszcsökkenéshez, mentális jóllétet, kreatív energizáltságot okoz a mindennapokban.

Minőségi egyedüllét?
A kikapcsolódásra szánt idő - tévesen - a feleslegesség, mi több önzőség megítélése alá eshet, ezáltal a feltöltődés helyett inkább a bűntudat érzése kerülhet előtérbe. Tévhit tehát, hogy ne lehetne pár percet énidőként eltölteni, akármennyi elvégzendő munka is tornyosul előttünk. Sokszor magától értetődőbb a körülöttünk lévő emberekre időt szakítani, mint önmagunkra. A megvalósításnál nehézséget okozhat ténylegesen felfüggeszteni más tevékenységeket erre az időre, újra és újra kialakítani a minőségi idő eltöltéséhez szükséges körülményeket.

Akármennyire jó és kiegyensúlyozott is a környezettel való kapcsolatunk, van a személyiségünknek olyan része, amelyhez csak ezáltal a minőségi egyedüllét által kerülhetünk közelebb. Akkor tudunk harmóniában élni, ha női mivoltunk minden aspektusát egyaránt meg tudjuk élni, rá tudunk hangolódni, hogy mi az, amiből túl sok volt eddig és mi az, ami hiányzik. Kulturális örökségünk is sugallja, hogy többféle archetipikus női minőség is jelen van az életünkben (például bölcs, amazon, erotikus, vagy otthonteremtő), és hogy éppen melyik vár kiteljesítésre, azt a zavartalan önmagunkra hangolódás során fedezhetjük fel, a szabadon választott tevékenység által. A tudatosan szervezett énidő áldásos hatásait így önismereti szempontból és döntéshozási helyzetekben is megtapasztalhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.