Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Július 22. 11:23, szerda | Helyi
Forrás: NAV

Miért előnyös az egyszerűsített foglalkoztatás?

Miért előnyös az egyszerűsített foglalkoztatás?

Itt a nyár és az egyszerűsített foglalkoztatás megoldást jelenthet a szabályos alkalmi munkára. Előnye a bérek garantált mértéke, az egyszerű adminisztráció, valamint az alacsony közterhek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, rövid időtartamú, akár csak néhány napos munkaviszonyra ad lehetőséget.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munka lehet:

  • Mezőgazdasági vagy turisztika idénymunka feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.
  • Alkalmi munka, mely gyakorlatilag bármi lehet, azonban összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, valamint egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, továbbá egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesíthető, határozott időre szóló munkaviszony.
  • Filmipari statisztálás, mint az alkalmi munka speciális változata, feltéve, hogy a statisztálásból származó napi nettó jövedelem nem haladja meg a 12 000 forintot.

Egyszerűsített foglalkoztatást lehet szóbeli megállapodással vagy írásos szerződéssel megkötni, de mindkét esetben a munkaviszony a munkáltató bejelentésével jön létre.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka (havibér esetén 89 250 forint, napibérként 4 105 forint) jár. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak a garantált bérminimum 87 százaléka (havibér esetén 106 140 forint, napibérként 4 889 forint) jár. A munkáltatónak a kifizetéskor a bevétel jogcíméről és teljes összegéről kell bizonylatot adni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetni és nem is kell bevallani, ha a bevétel nem haladja meg az e foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (napi 4 830 forint), vagy a garantált bérminimum (napi 5 620 forint) összegének szorzatát (a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Ha valaki a mentesített keretösszegnél többet keres, úgy a többletet be kell vallani és a személyi jövedelemadót is meg kell fizetni. A filmipari statisztaként végzett alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet számítani és bevallást benyújtani.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól részletesebb tájékoztatás az alábbi linken érhető el: http://nav.gov.hu/data/cms356950/46._sz._fuzet_Egyszer_sitett_foglalkoztatas.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.