Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. November 10. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Miért együnk szóját?

Miért együnk szóját?

9 ok amiért érdemes az étrendünkbe illeszteni a szóját!

1. Csodaszer a változókorban!
A változókor kellemetlen tüneteit a nemi hormon csökkenése okozza. A szója gazdag a természetes módon, növényi hormonpótlóként ható anyagokban. Az ajánlott napi mennyiség 40 milligramm. Ha egy hónapig esszük ezt a mennyiséget (ez kb. 15 dkg tofu vagy 1/2 l szójatejnek felel meg), már érezni fogjuk, hogy csökkennek az alvás problémák, a hőhullámok, az érzékenység és ingerlékenység.

2. Megelőzzük vele a rákot!
A rákos megbetegedések szinte egyharmada a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Nézzünk csak utána, hogy sokkal kevesebb a rákos megbetegedés az ázsiai országokban, ahol a szójatermékek fogyasztása mindennapos.

3. A csontok szilárdságáért!
A kor előrehaladtával csökken csontjaink kálciumtartalma és csontritkulás alakulhat ki. A szójababban található fehérje és kalcium természetes módon segít megelőzni a problémát.

4. Bőrünk fiatalságáért és rugalmasságáért!
A szója- és tofutermékekben található ún. fitohormonok hasonlóan viselkednek az ösztrogénhez, tehát feszesebbé teszik a kötőszöveteket és fiatalon tartják a bőrünket.

5. Szívünk egészségéért!
A legújabb kutatások szerint a szívinfarktus kialakulásának esélye a felére csökken azoknál a nőkénél, akik hetente ötször esznek valamilyen szója készítményt.

6. Ereink védelmére!
A szója gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, mégis koleszterinmentes. A benne található fehérje napi két szójatartalmú étel beiktatása esetén csökkenti a káros koleszterin szintjét és plusz pozitív hatása még, hogy csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, így a szélütést is.

7. Agysejtjeink serkentésére!
Az agyműködéshez fontos a lecitin és a fehérje. A szója mindkettőben gazdag, sőt B-vitaminban és magnéziumban is. Tudományosan bizonyították, hogy lecitinpótlással memóriánk javul, ezáltal könnyebben tudunk tanulni.

8. Hogy vékonyak maradjunk éhezés nélkül!
A szójababban található sok ballasztanyag különösen sokáig nyújt telítettség érzést és biztosítja a gyorsabb emésztést is. Alacsony kalória tartalma távol tartja tőlünk a nem kívánt zsírpárnácskákat is.

9. Reuma ellen!
Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyeket ha mód van rá, a reumásoknak mellőzniük kell. Ezek pl. az állati eredetű termékek (hús, tej), melyekben megtalálhatók az ún. arachidonsavak, amelyek kedveznek a reumás gyulladásnak. Az omega3 zsírsavak ezek ellenlábasai és ezekből a szójában nagyon sok található. Együnk szóját hús helyett, szójatejet tehéntej helyett és használjuk szójaolajat vaj helyett, így csökkenthetők a reumás panaszok.

(Figyelem! A szójában gazdag táplálkozás befolyásolja a pajzsmirigy működését. Akinek eleve problémája van vele, mondjon le a szójáról. A babáknak, terheseknek és hormonfüggő emlőrákban szenvedő nőknek kifejezetten nem ajánlott a fogyasztása!)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.