Városlista
2025. július 24, csütörtök - Kinga, Kincső

Hírek

2019. Szeptember 10. 11:17, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért egészséges a szőlő?

Miért egészséges a szőlő?

Nem véletlenül nevezik a szőlőt latinul vitisnek, amely kifejezés a vita, azaz az élet szóból származik.

Ez a közkedvelt őszi gyümölcs ugyanis rendkívül magas beltartalmi értékkel bír, mutatjuk is, miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A szőlő Kis-Ázsiából származik, ám nálunk, a Kárpát-medencében is rendkívül korán meghonosodott, ennek köszönhető, hogy az egyik legrégebben termesztett gyümölcseink egyike. Érdekesség, hogy kutatások szerint egészen a 20. század első feléig a magyar falusi lakosság szegényebb rétegei déli főétkezés gyanánt frissen szedett szőlőt ettek kenyérrel.

De vajon mitől is olyan laktató és egészséges a szőlő?

A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt, 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, egy szőlőbogyónak pedig mintegy 80 százaléka víz. Látható tehát, hogy energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Bár magas a szénhidráttartalma, ennek ellenére glikémiás indexe mindössze közepes mértékű. Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk.

A szőlőnek rendkívül magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma, ezen kívül találhatók még benne antioxidánsok is, például a quercetin és a rezveratrol.

Hogyan hat a szervezetünkre a szőlő?

Gyulladáscsökkentő hatású

A gyümölcsben lévő antioxidánsok sejtvédő hatásúak, illetve segítenek csökkenteni a testben lévő gyulladásokat.

A keringésnek is jót tesz

A szőlőmagvakban található flavonoidok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, semlegesítik a szabad gyököket, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását és védenek a szívinfarktustól.

Jó az agyunknak és a bőrünknek

A szőlő polifenoljai serkentik a kognitív funkciókat, védik az idegsejteket, ezáltal jó hatással vannak az agyunkra is, emellett a benne található fitotápanyagok védik a bőr sejtjeit az ultraibolya-sugárzástól.

Segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását

A rezveratrol nevű antioxidáns kutatások szerint hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezáltal pedig segíti a szervezetet avércukorszintszabályozásában.

Jót tesz az emésztésnek

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően segíthet normalizálni az emésztésünket, bátran fogyasszuk hát, ha például székrekedéssel küzdünk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 21. 08:36, hétfő | Helyi

Kisvasúti Nap és Hajtányparádé augusztusban

2025. augusztus 8-án, 9-én és 10-én rendezik meg az idei Kecskeméti Kisvasúti Nap és Hajtányparádét.

2025. Július 20. 12:35, vasárnap | Helyi

„Zsúr”-ral ünnepelték meg a nagynevű író születésnapját

Az idei évben különleges eseménnyel ünnepelték Kiskunfélegyháza városában a neves író, Móra Ferenc születésének 146. évfordulóját.

2025. Július 20. 12:03, vasárnap | Helyi

146 éve született Móra Ferenc

Július 18-án, a Móra Ferenc Művelődési Központban található Móra mellszobornál gyűltek össze Kiskunfélegyháza egyik legismertebb szülöttjének tisztelői, hogy kifejezzék tiszteletüket.

2025. Július 20. 11:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2025. július 20. - ÉVKÖZI 16. VASÁRNAP