Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2019. Szeptember 10. 11:17, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért egészséges a szőlő?

Miért egészséges a szőlő?

Nem véletlenül nevezik a szőlőt latinul vitisnek, amely kifejezés a vita, azaz az élet szóból származik.

Ez a közkedvelt őszi gyümölcs ugyanis rendkívül magas beltartalmi értékkel bír, mutatjuk is, miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A szőlő Kis-Ázsiából származik, ám nálunk, a Kárpát-medencében is rendkívül korán meghonosodott, ennek köszönhető, hogy az egyik legrégebben termesztett gyümölcseink egyike. Érdekesség, hogy kutatások szerint egészen a 20. század első feléig a magyar falusi lakosság szegényebb rétegei déli főétkezés gyanánt frissen szedett szőlőt ettek kenyérrel.

De vajon mitől is olyan laktató és egészséges a szőlő?

A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt, 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, egy szőlőbogyónak pedig mintegy 80 százaléka víz. Látható tehát, hogy energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Bár magas a szénhidráttartalma, ennek ellenére glikémiás indexe mindössze közepes mértékű. Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk.

A szőlőnek rendkívül magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma, ezen kívül találhatók még benne antioxidánsok is, például a quercetin és a rezveratrol.

Hogyan hat a szervezetünkre a szőlő?

Gyulladáscsökkentő hatású

A gyümölcsben lévő antioxidánsok sejtvédő hatásúak, illetve segítenek csökkenteni a testben lévő gyulladásokat.

A keringésnek is jót tesz

A szőlőmagvakban található flavonoidok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, semlegesítik a szabad gyököket, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását és védenek a szívinfarktustól.

Jó az agyunknak és a bőrünknek

A szőlő polifenoljai serkentik a kognitív funkciókat, védik az idegsejteket, ezáltal jó hatással vannak az agyunkra is, emellett a benne található fitotápanyagok védik a bőr sejtjeit az ultraibolya-sugárzástól.

Segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását

A rezveratrol nevű antioxidáns kutatások szerint hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezáltal pedig segíti a szervezetet avércukorszintszabályozásában.

Jót tesz az emésztésnek

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően segíthet normalizálni az emésztésünket, bátran fogyasszuk hát, ha például székrekedéssel küzdünk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 08:45, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2020. január 26.

2020. Január 25. 17:45, szombat | Helyi

Hosszú távú kulturális együttműködést kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Félegyházi Pékség

Az együttműködés első megvalósulása a magyar kultúra napján színre kerülő, Az ember tragédiája című darabhoz kapcsolódik.

2020. Január 25. 17:42, szombat | Helyi

Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás

Az alkalmazás megkönnyíti a mentők riasztását és az ő munkájukat is, mert a diszpécser azonnal látja az előre feltöltött egészségügyi adatokat és a bajban lévő pontos helyzetét.

2020. Január 25. 17:17, szombat | Helyi

Az E10-es benzinről ezek a legfontosabb tudnivalók

A hazai kutakon tankolható benzin etanoltartalmának növekedése tartja lázban hetek óta az autós társadalmat. A vezess.hu videóban foglalta össze, mit kell tudni a témáról.