Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 14. 16:57, hétfő | Helyi
Forrás: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Miért csak annyit utalt át a bank? Miért ennyit vont le a munkáltató?

Miért csak annyit utalt át a bank? Miért ennyit vont le a munkáltató?

Ezek gyakori kérdések a NAV végrehajtási eljárásai során. Sokan nem értik, hogy a bankszámlájukon van fedezet, mégsem teljesíti a pénzintézet a hatósági átutalási megbízást (ismertebb nevén inkasszót). De miért is?

Az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján természetes személy esetében a pénzforgalmi szolgáltató az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét (jelenleg 28 500 forint) nem utalhatja a végrehajtást kérőnek, azaz ezen összeg mentes a végrehajtás alól, azzal az adós szabadon rendelkezhet. Ugyanakkor a nyugdíjminimum és a négyszerese közötti összeg fele, illetve a négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható. Amennyiben az adott számlán lévő összeg nem nyújt fedezetet a követelésre és a pénzintézet több számlán tartja nyílván az adóst megillető pénzösszegeket, a bank a teljesítést kiterjeszti az adós valamennyi számlájára. A mentességi szabályokat valamennyi számlán kezelt teljes összegre kell alkalmazni. Több számlatulajdonos esetén bármelyikkel szemben fennálló követelés fejében – a mentességi szabályokat figyelembe véve - indítható végrehajtás a számlán fennálló összegre.

A nettó munkabérből általában legfeljebb 33 százalékot, kivételesen legfeljebb 50 százalékot lehet levonni. NAV végrehajtás esetén mentes a levonás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, a nyugdíjminimum ötszöröse feletti rész ugyanakkor korlátlanul végrehajtás alá vonható. Ha az adós több munkáltatótól kap munkabért, a mentesség abból a munkabérből illeti meg, amelyet elsőként tiltottak le. Több jogcímen indított letiltás a munkabér legfeljebb 50 százalékig terjedhet. A letiltás nem vagy nem szabályszerű visszaigazolása, tartozásigazolás kiállításának elmulasztása esetén a munkáltató mulasztási bírsággal sújtható.

Ha a munkáltató, kifizető, hitelintézet, valamint más személy a NAV felhívása ellenére a levonást, átutalást, megfizetést elmulasztja, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíti, a NAV határozattal kötelezi a levonni, átutalni, megfizetni elmulasztott összeg, adótartozás megfizetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.