Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2015. Szeptember 14. 16:57, hétfő | Helyi
Forrás: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Miért csak annyit utalt át a bank? Miért ennyit vont le a munkáltató?

Miért csak annyit utalt át a bank? Miért ennyit vont le a munkáltató?

Ezek gyakori kérdések a NAV végrehajtási eljárásai során. Sokan nem értik, hogy a bankszámlájukon van fedezet, mégsem teljesíti a pénzintézet a hatósági átutalási megbízást (ismertebb nevén inkasszót). De miért is?

Az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján természetes személy esetében a pénzforgalmi szolgáltató az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét (jelenleg 28 500 forint) nem utalhatja a végrehajtást kérőnek, azaz ezen összeg mentes a végrehajtás alól, azzal az adós szabadon rendelkezhet. Ugyanakkor a nyugdíjminimum és a négyszerese közötti összeg fele, illetve a négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható. Amennyiben az adott számlán lévő összeg nem nyújt fedezetet a követelésre és a pénzintézet több számlán tartja nyílván az adóst megillető pénzösszegeket, a bank a teljesítést kiterjeszti az adós valamennyi számlájára. A mentességi szabályokat valamennyi számlán kezelt teljes összegre kell alkalmazni. Több számlatulajdonos esetén bármelyikkel szemben fennálló követelés fejében – a mentességi szabályokat figyelembe véve - indítható végrehajtás a számlán fennálló összegre.

A nettó munkabérből általában legfeljebb 33 százalékot, kivételesen legfeljebb 50 százalékot lehet levonni. NAV végrehajtás esetén mentes a levonás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, a nyugdíjminimum ötszöröse feletti rész ugyanakkor korlátlanul végrehajtás alá vonható. Ha az adós több munkáltatótól kap munkabért, a mentesség abból a munkabérből illeti meg, amelyet elsőként tiltottak le. Több jogcímen indított letiltás a munkabér legfeljebb 50 százalékig terjedhet. A letiltás nem vagy nem szabályszerű visszaigazolása, tartozásigazolás kiállításának elmulasztása esetén a munkáltató mulasztási bírsággal sújtható.

Ha a munkáltató, kifizető, hitelintézet, valamint más személy a NAV felhívása ellenére a levonást, átutalást, megfizetést elmulasztja, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíti, a NAV határozattal kötelezi a levonni, átutalni, megfizetni elmulasztott összeg, adótartozás megfizetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 12:00, szerda | Helyi

Élelmiszerárstop: ezt a termelők fogják megfizetni

Alapvetően a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll az élelmiszerek megdrágulása mögött, de hamarosan jön a visszarendeződés.

2022. Január 19. 10:43, szerda | Helyi

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

2022. Január 19. 08:52, szerda | Helyi

Ma is meghazudtolja magát a januári időjárás

Az előrejelzések szerint a keddi időjáráshoz hasonlóan szerdán is hét ágra süt majd a nap az ország túlnyomó részén.

2022. Január 19. 08:27, szerda | Helyi

Súlyos veszélyt jelent az állatfajok pusztulása

A magokat szétszóró emlős- és madárfajok számának csökkenése árt a növények alkalmazkodóképességének - derült ki egy friss tanulmányból.