Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 28. 19:30, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Miért ásítozunk?

Miért ásítozunk?

Az ásítás önkéntelen tevékenység. A nagyra nyitott szájon át nagy mennyiségű oxigén áramlik be, a tüdő megtelik levegővel. Bármilyen furcsán is hangzik, de még a méhben lévő magzat is ásít.

Az ásítás önkéntelen tevékenység. A nagyra nyitott szájon át nagy mennyiségű oxigén áramlik be, a tüdő megtelik levegővel. Bármilyen furcsán is hangzik, de még a méhben lévő magzat is ásít. Az ásítással valószínűleg a szervezet oxigénszintjét emeli az ember és az állat is egyaránt, aminek hatására javul a mozgásfunkció, fokozódik az éberség. A legújabb kutatások szerint ugyanakkor az ásítás arra is szolgál, hogy lehűtse az agyat. Egy kísérlet során ugyanis bebizonyosodott, hogy azok ásítottak többet, akiknek valamiért melegebb volt az agyuk. Pontos tudományos magyarázat azonban még nincs a folyamatra. Szintén nem sikerült mindmáig kideríteni, hogy miért olyan „ragadós” az ásítás. Miért érzünk szinte ellenállhatatlan kényszert, hogy más ásítása láttán mi is azt tegyük?
A túl sok ásítozás azonban betegséget is jelezhet, vagyis nemcsak a fáradtság, álmosság jele lehet. Kimutatták, hogy közelgő szívinfarktusra is utalhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.