Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 28. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Mielőtt elalszunk, lazítsunk

Mielőtt elalszunk, lazítsunk

Az egész napi rohanás után szinte csak úgy belerogyunk az ágyba hullafáradtan. Mégsem tudjuk magunkat maradéktalan kipihenni. Miért?

Testünk fáradtsága nem áll párhuzamban agyunk működésével. A valóságban az elgyötört, fáradt testünk nem képes maradéktalanul újjászületni éjjel, ha úgy térünk nyugovóra, hogy agyunk még mindig zakatol, lüktet az egész napi stressztől. Lazítsuk el mind testünk, mind pedig agyunk alvás előtt, készítsük fel szervezetünket a pihentető alvásra.

1. Hallgassuk légzésünket
Ez nem tűnik érdekesnek és hasznosnak mégis elképesztően hat szervezetünkre. Egy dologra kell csak figyelnünk amellett, hogy kényelmesen elhelyezkedünk, a légzésünkre. Figyeljük magunkat, ahogy süllyed és emelkedik a mellkasunk. Nyugodtan, lassan áramoljon a levegő végig tüdőnkön. Gondoljunk arra, hogy minden kilégzésnél a felgyülemlett stressz, szomorúság, egész napi feszültség távozik testünkből és minden belégzéssel feltöltődik testünk. Ha jól csináljuk, végtelen nyugalom lesz úrrá rajtunk és lassan békés álomba merülünk.

2. Pihentessük szemünket
Ha egész nap számítógép mellett dolgozunk, kiszárad és elfárad szemünk. A nyugodt alvásért el kell lazítanunk a szemeinket mozgató idegeket, izmokat. Első lépésben dörzsöljük össze tenyerünket, hogy felmelegedjenek, ezután helyezzük őket becsukott szemeinkre egy percre. Utána ásítsunk párat, majd pislogjunk erőteljesen szemeinkkel. A végén tartsuk egyenesen fejünket, majd nyolcszor nézzünk el messze jobbra, balra, felfelé és lefelé. Még egy utolsó pihentető gyakorlatként írjunk le a szemeinkkel egy fekvő nyolcast. Kellemesen megnyugszanak szemmozgató idegeink a pihentető tornától.

3. Feszítsük és lazítsuk izmainkat
Mivel a belső feszültség és nyugtalanság az izmok megfeszülésével jár, éppúgy fordítva is igaz az állítás. Izmaink ellazításával megnyugszanak idegeink. Egész testünket úgy tudjuk ellazítani, ha tudatosan végigmegyünk az összes izmunkon. Helyezkedjünk el kényelmesen, hunyjuk be szemünket majd gondolatban vezessük végig az alábbi gyakorlatot minden izomcsoporton. Feszítsük meg 5-8 másodpercig, majd engedjük el izmainkat minden testrészünkön. Minden egyes gyakorlat után 30-60 másodperc időt hagyjunk magunknak az ellazulás érzésének élvezésére és tudatosítására.

4. Masszázzsal a stressz ellen
Ha már elnyújtóztunk fekhelyünkön, dörzsöljük össze kezeinket, hogy kellemesen melegek legyenek. Kezdjünk el lassan körözni a kezeinkkel a köldökünk körül az óramutató járásával megegyező irányban, majd szélesítsük a kört egészen addig, amíg olyan nagy nem lesz, hogy eléri a bordánkat és a medencecsontunkat. Írjunk le harminc kört az egyik irányba, majd ugyanennyit a másikba. A végén fektessük egymásra kezeinket a hasunkon, a köldökünktől lefelé 2-3 cm távolságra és pihenjük így.

Címkék: ágy, álom, alvás, este, pihenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit