Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2021. Szeptember 22. 17:04, szerda | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Mi vár ránk a növényi fehérjén túl?

Mi vár ránk a növényi fehérjén túl?

Rovarok, mint alternatív fehérjeforrások...

Mi az? Változatosabbá teheti az étrendünket, hozzájárulhat a táplálkozás- és élelmiszerbiztonsághoz és jóval alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkezik mint egyéb fehérjeforrások. Szabad a gazda? Rovar, mint élelmiszer!

Néhány országban generációk óta hagyományos gyakorlat a rovarfogyasztás, amit más kultúrák elborzadva fogadnak. Az ehető rovarok élelmezésbe történő szélesebb körű bevezetése azonban olyan potenciális előnyökkel járhat, ami miatt megérheti legyőzni a viszolygásunkat. Mint alternatív táplálkozási források, a rovarok meglepően táplálóak, emellett a javukra szól az is, hogy környezeti fenntarthatóság szempontjából is hasznos lehet kereskedelmi “termelésük”.

A rovarokból készült húspogácsának már csak a gondolatától is kiver a víz, míg más rovarok köpetét elfogyasztod? Jól érted, most a mézről van szó, ami gyakorlatilag méhköpet.
Az európai embereket a megfigyelések szerint a látvány ijeszti el leginkább, ezért olyan termékeket próbálnak majd piacra dobni, ahol a csápok, szárnyak és ízelt lábak kevésbé felismerhetők.

A rovarfogyasztás emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyei

A rovarokban minden fehérje-előállításhoz szükséges elem gazdagon megtalálható! 100 gr ehető rovar 77 gr fehérjét tartalmaz. Vizsgálatok szerint magas a B12-vitamin tartalmuk, az esszenciális aminosavak mellett pedig vas, rost és cinkforrások is. A jövőbeni kutatások célja az a gyanú lesz, miszerint rovarfogyasztással potenciálisan csökkenthető bizonyos krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) kialakulásának kockázata.

Hosszú még az út...

Az átfogó biológiai, kémiai és fizikai élelmiszerbiztonsági vizsgálatok nélkülözhetetlensége mellett a potenciális allergiás kockázatot szintén felismerték a téma kutatói. Ezek miatt természetesen további vizsgálatokra és kockázatbecslésekre lesz szükség a gyakorlatba történő beültetést megelőzően.

Az ágazat számára kihívást okozhat a fogyasztói társadalom fogadtatása, azonban ezen felül azzal is számolnia kell, hogy időbe telhet amíg a különböző rovarfajoknak megfelelő termelési és feldolgozási módszereket kifejlesszék. Ráadásul az iparágat érintő szabályozási keretek sincsenek még kidolgozva; azonban ez tűnik a legkisebb akadálynak, mivel a piaci szereplők felettébb érdekeltek ennek előmozdításában.

Forrás: www.fao.org

(Nyitófotó: illusztráció / Forrás: Divány)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért